Lag Edin med seger i curlingpremiären

Lag Edin vann premiären.
Foto: BildbyrånLag Edin vann premiären.

Sverige är guldfavoriter i OS-curlingen på herrsidan. Redan i premiärmatchen mot Danmark visade de att de prickat formen till OS. Sverige vann efter tio omgångar med 9–5.

Sverige tog en två poängsledning i andra omgången efter en dansk miss. Men efter ett misstag av den svenska skippern Niklas Edin i den fjärde omgången kunde Danmark komma ikapp.

– Vi spelade en riktigt bra öppningsmatch, men den var inte perfekt om vi kollar procentmässigt. Vi gjorde några missar och så där, men alla var åt rätt håll. Om vi kan finjustera lite och gå för slagen lite hårdare, då kommer vi att vara med där uppe, säger Edin.

Ordnade spänning

Men sedan visade världsettan Sverige att det är just guldfavoriter och i den femte omgången gick de ifrån till 5–2. I den sjätte omgången utökade de ledningen till 7–2.

Trots att Sverige ledde med 8–3 efter åtta omgångar valde Danmark att spela vidare. Inför den sista omgången stod det 8-5 till Sverige och Danmark hade en teoretisk chans att gå ikapp. Lag Rasmus Stjerne, behövde stjäla tre poäng i sista för att få till en skiljeomgång, och ordnade därmed lite spänning.

– Spelmässigt var det otroligt bra men det var också bra att vi fick kämpa lite, säger Edin.

”Inga nerver”

När Edin gjorde sig redo för matchens sista sten hade Danmark tre stenar i boet, men skippern behöll lugnet och ordnade poängen som behövdes för att få en seger.

– Jag kommer inte missa en sådan under hela min livstid. Jag tror inte att någon toppspelare på toppnivå kan missa den där. Det är det enklast man kan göra i curling. Den var lugn, det var inga nerver, säger han.

Med segern har Sverige fått den start som Niklas Edin, som slutade fyra i OS 2010 i Vancouver och fick brons 2014 i Sotjii, helst av allt ville ha, och nu fortsätter jakten efter karriärens ädlaste OS-medalj.

Ställs mot värdnationen

Senare i dag, klockan 12.05 svensk tid, väntar lag Edins andra gruppspelsmatch. Då ställs ett av Sveriges stora medaljhopp mot hemmanationen Sydkorea.

– Vi ska försöka ta ledningen. Ganska likt den här matchen vore optimalt, men sedan ska det göras också.

Lag Edin består av Niklas Edina, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren.

Följ dagens OS-tävlingar här.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.