SOK:s Peter Reinebo tycker inte att curlinglagen ska vara oroliga inför framtiden. Foto: TT

Reinebo om curlinglagens oro: ”De behöver inte vara oroliga”

Uppdaterad
Publicerad

Curlinglagen var bland de mest framgångsrika svenska deltagarna i vinter-OS i Pyeonchang. De har uttryckt farhågor inför framtiden med minskat ekonomiskt bidrag från Sveriges olympiska kommitté.

– De behöver inte vara oroliga, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till SVT Sport.

Lag Hasselborg som tog guld i Pyeongchang berättar att man själva måste söka efter sponsorer för att få det att gå ihop. Detta för att kunna träna och åka på tävlingar med resor och hotellkostnader som tunga utgifter.

– Vi är inte sådana som känner oro och det är klart att när jag hör mig säga det här så låter det ju sjukt. Kanske borde vi vara oroliga och visst, går det några månader och det inte löser sig så blir man kanske orolig, har Anna Hasselborg tidigare sagt till SVT.

”Om vi inte hittar sponsorer får vi inga pengar”

Niklas Edin, som ledde laget som tog OS-silver, känner en viss oro inför framtiden.

– Om vi inte hittar några sponsorer får vi inga pengar och det är inte så lätt som folk kanske tror. Vi är inte fullt finansierade idrottare som blir välbetalda. Vi har ingen lön, har han sagt till  CBS.

SOK kommer att sätta sig ner med curlingförbundet, vilket är det som sedan portionerar ut bidraget, senare i vår.

– Vi sätter oss ned med curlingförbundet i maj och de aktiva efter det, säger Reinebo.

Han vill inte svara på hur mycket pengar det handlar om och om det blir någon minskning eller inte.

– Det går inte att svara på den frågan. Vi bygger upp ett långsiktigt program och ingenting är givet. Vi ser individuellt för varje lag och tar det med varje förbund.

Ingenting med OS-ansökan för Stockholm att göra

Det har florerat uppgifter om att det restriktiva stödet till de aktiva beror på att pengar gått åt till OS-ansökan med Stockholm som huvudort 2026. Det dementerar Reinebo med kraft.

– Det har ingenting med det att göra. Ett fristående bolag jobbar med den frågan, säger Reinebo.

Hur är det att ha sökt vinter-OS utan att ha politisk uppbackning?

– Jag tycker att vi har den politiska uppbackningen och regeringen jobbar bra med frågan, säger Reinebo.

Efter sommar-OS i Rio 2016 meddelade SOK att man skulle bli sparsam med bidrag till träning och tävling för aktiva inför 2017, alltså året efter. För dem som tävlade i vinter-OS i Pyeongchang i februari kommer ett liknande grepp att ske nästa år, alltså 2019. Efter det knapra ekonomiska året 2017 meddelade SOK i november samma år att det var full satsning som skulle gälla från och med då och fram till sommarspelen 2020 och 2024.

SOK:s stöd till curlingförbundet:

Efter OS i Sotji 2014: 3 433 000 kr

2015: 4 149 000 kr

2016: 4 864 000 kr

2017: 3 269 000 kr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.