Wout van Aert är en av deltagarna i den virituella upplagan av Flandern runt. Foto: Bildbyrån/@rondevlaanderen på Twitter

Coronaversion av klassikern Flandern runt

Uppdaterad
Publicerad

Cykelklassikern Flandern runt på söndag kommer inte att genomföras i traditionell form. Endagsloppet kommer i stället att avgöras virtuellt med åkare på testcyklar från sina hem.

– Det kommer att bli ett tufft lopp, säger en av deltagarna.

Det gäller att vara kreativ och uppfinningsrik i dessa coronatider. Belgien har i princip stängt ner hela samhället och man får inte cykla i grupp. Det gör ett traditionellt lopp över 267 km från Antwerpen till Oudenaard med ett stort startfält omöjligt att genomföra.

Nu har man istället bjudit in 13 proffsåkare som ska genomföra de sista 32 km hemifrån på specialdesignade testcyklar. De har banan framför sig på en tv-skärm och genom avancerad teknik har gatstenspartier och uppförsbackar simulerats in i cykeln för att ge rätt motstånd. Se hur det kan se ut här.

– Förhållandena i Flandern runt kommer att vara så verklighetstroget återgivet att det kommer att bli ett tufft lopp, säger en av de stigande stjärnorna Remco Evenepoel till AP. 

Kommentatorer ska följa loppet

20-årige Evenepoel vann fem tävlingar under sitt rookieår förra säsongen och kommer att göra en märklig debut i loppet.

– Jag gissar att jag blir den första åkaren i loppets historia som gör debut på det här sättet på en smart testcykel. Även om det låter konstigt ser jag fram emot det.

Loppet kommer att livestreamas med en kommentatorsduo och fans kan sitta hemma och följa loppet.

– Det är en svår tid för oss alla  och jag hoppas att det här projeketet ger lite hopp till fansen i Belgien och resten av världen, säger Yves Lampaert som är stallkamrat med Evenepoel.

Loppet har genomförts med uppehåll för världskrigen sedan 1913. 

SE MER: Här tävlar MotoGP-förarna från tv-soffan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.