Här öppnas bron och stoppar upp den andra etappen av Ladies Tour of Norway. Foto: Norska TV2

Kvartett gick mot spurtuppgörelse – när bron öppnade sig

Uppdaterad
Publicerad

Cykelloppet, Ladies Tour of Norway, skulle till att avgöras – när vägen plötsligt öppnade sig. En segelbåt skulle fram, bron for upp mot skyn och loppet stoppades upp där kvartetten i täten blev av med 30 sekunders ledning.

– Det är en fullständig katastrof, säger norska TV2:s cykelexpert, Johan Kaggestad.

Fyra cyklister hade ryckt från stora klungan och skaffat sig en ledning på nästan 30 sekunder. Det återstod 7,4 kilometer att cykla i centrala Fredrikstad av de totalt 14 milen, när en bro plötsligt öppnade sig framför näsan på de tävlande. Detta förstörde den andra etappen, som till sist fick en vinnare vid namn Chloe Hoskings från Australien.

”Det får inte ske!”

– Det är inte möjligt. Det är det sjukaste jag har sett, säger TV2:s kommentator, Christian Paasche och fortsatte:

– Här är det några som inte har snackat ihop sig. Det är en klaffbro, är det en eller flera turister som beställt tid för att åka igenom just här... det får inte ske! Det är en fullständig katastrof.

tweet

Tävlingens ansvarige, Roy Moberg, medger att detta inte får hända.

– Det är en chock för oss alla. Detta är tragiskt för alla som är involverade. Vad som är den rätta orsaken till detta har jag ingen kommentar till nu, men detta är något som vi måste titta närmare på, säger han till TV2.

De fyra cyklisterna som hade en ledning 30 sekunder var Katarzyna Pawlowska, Mieke Kröger, Leah Kirchmann och Rosella Ratto. Men vann gjorde alltså Chloe Hoskings, under en spurt på 50-60 cyklister.

Leder totalen gör Marienne Vos från Nederländerna.

”Ny på jobbet”

Senare kom en förklaring på tourens egen hemsida.

”Orsaken till den oväntade öppningen av bron, är flera olyckliga händelser. Bron öppnas automatiskt från ett kontor i Oslo där båtarna ringer ett nummer för att öppna den. Men på grund av loppet var bron stängd till klockan 18.00.

Men dagens etapp var långsammare än väntat på grund av hård vind och cyklisterna kom fram till bron 15 sekunder efter 18.00.

Där fick de en röd lampa och tvingades att stanna. Personen som skötte bron från Oslo var ny på jobbet och hade inte fått någon information om att det pågick ett lopp.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.