Foto: Team Dimension Data

Cyklisten åkte vilse under tävling – fick duscha hos fan

Uppdaterad
Publicerad
Den eritreanske cyklisten Mekseb Debesay startade i sin första Worldtourtävling i långfredagens E3 Harelbeke. Han kom tillbaka 15 timmar senare, efter att ha cyklat vilse och fått duscha hemma hos en främling. ”Det är en otrolig historia”, säger sportdirektören Pierre Heynderickx.

Medan världsstjärnorna Michal Kwiatkowski och Peter Sagan gjorde upp om segern i E3 Harelbeke, en av uppvärmningstävlingarna inför nästa helgs Flandern runt, kom 24-årige Mekseb Debesay på fel väg.

Med 20 kilometer kvar av det 200 kilmeter långa loppet bröt han tävlingen, och skulle ta sig tillbaka till lagets hotell.

– Han hamnade efter en liten grupp som bestämde sig för att ta alternativa vägar till Harelbeke 20 kilometer från mål. Debesay var rädd för att komma vilse och beslutade sig för att följa tävlingens pilar för att komma till mål. Tyvärr hamnade han på fel väg, säger Heynderickx till Het Niewsblaad.

”Var är Harelbeke?”

När det stod 206 kilometer på hans cykeldator och han ändå inte var i mål började han ana oråd. Men han fick hjälp av ett cykelfan som var ute på vägarna.

– ”Snälla, var är Harelbeke?”, sade han. Mannen föreslog att de skulle cykla tillsammans till hans hem i Lierde. Han lät honom ta en dusch, gav honom rena kläder och bjöd på mat till vår hungriga cyklist, säger sportdirektören.

Dessutom ringde han till laget Dimension Datas hotell. De hade då hunnit bli oroliga och ringt både polisen, tävlingsjuryn och arrangören.

Cyklade 240 kiometer

– Ingen hade någon aning om var han var. Sedan, plötsligt, fick vi ett samtal, säger Heynderickx.

Klockan nio på kvällen, 15 timmar efter att han gav sig iväg, kom Debesay tillbaka till lagets hotell. Han hade då avverkat 240 kilometer på sin cykel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer