Efter armbågen – Cavendish tvingas avbryta

Uppdaterad
Publicerad

Slovakiske världsmästaren Peter Sagan har kastas ut ur Tour de France efter att ha orsakat en krasch på upploppet i tisdagens etapp.

Britten Mark Cavendish tvingas bryta touren efter att ha skadats i kraschen, enligt Sky Sports.

I spurten på den 207,5 kilometer långa etappen från Luxemburg till Vitesse försökte den brittiske spurtspecialisten Mark Cavendish ta sig förbi Peter Sagan men slog i slovaken som körde ut en armbåge, och britten dunsade i staketet och vurpade. Över britten voltade sedan två cyklister, bland annat tysken John Degenkolb.

Åsikterna om Sagan armbågat Cavendish med flit eller om han körde ut sin armbåge för att återfå balansen efter att Cavendish touchat Sagans cykel gick isär.

Cavendish ute ur Touren

Efter ett par timmar fick Sagan ett tidstillägg på 30 sekunder och föll från andraplats på etappen till 115:e. Och från andra till 15:e i sammandraget.

Men sedan kom beskedet att slovaken blir diskad och får lämna touren.

– Vi har bestämt oss för att diskvalificera Peter Sagan från Tour de France 2017, eftersom han riskerat några av sina kolleger på allvar i de sista meterna av sprinten som skedde i Vittel, sade tävlingsledningens ordförande Phillippe Marien i ett uttalande.

Mark Cavendish tog sig till slut i mål men hade ont och blödde från ena handen.

– Jag gillar inte att han sätter ut sin armbåge så där. Jag och Peter kommer överens och en krasch är en krasch, men jag vill bara veta mer om armbågen, sade Cavendish innan han fördes till sjukhus.

Senare på tisdagskvällen, natten mot onsdagen svensk tid, så uppgav Sky Sports att Cavendish nu tvingas avbryta touren på grund av en axelfraktur.

Peter Sagans stall, Bora, har meddelat att man lämnat in en protest mot avstängningen på Sagan.

Tweet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.