Foto: TT

Efter märkliga bilderna – fartgelén förbjuds

Uppdaterad
Publicerad

De vita prickarna på flera av Lotto-Soudal-cyklisternas ben reste många ögonbryn under franska Critérium du Dauphiné.

Så även hos cykelförbundet UCI – som nu valt att förbjuda den fartgelé som användes.

– Gelén är inte är tillåten och reglerna kommer bli justerade, säger lagets general manager Marc Sergeant till Het Niewsblad.

Det var i förra veckan som flera cyklister i stallet Lotto-Soudal uppmärksammades med vita, geléaktiga prickar på benen. Stallet slutade trea bland flera traditionellt starka lag i den 35 kilometer långa etappen i Louhans-Châteaurenaud.

Åtminstone fyra i laget använde gelén, som lagets doktor Servaas Bingé beskrev som ”fartgelé som minskar luftmotståndet”, enligt Sporza.

Nu har cykelförbundet UCI valt att förbjuda substansen inför Tour de France, meddelar lagets general manager Marc Sergeant:

– Jag fick ett samtal från UCI:s utrustningshanterare Jean-Christophe Péraud som berättade att gelén inte är tillåten och att reglerna kommer bli justerade inom de närmsta veckorna, säger Sergeant till Het Nieuwsblad.

Kan vägra förbudet

Trots förbudet säger Sergeant att hans cyklister kan neka UCI och fortsätta använda gelén – om han inte får ett tillfredsställande svar till varför motståndarstallet Team Sky fortfarande får använda särskilda dräkter.

– Sky cyklar fortfarande med dräkter med remsor på axlarna och ärmar som reducerar luftmotstånd i hög fart, men Péraud tycker inte att vi ska sätta något på benen med intentionen att cykla snabbare, säger Sergeant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.