Mountainbike-stjärnan Emil Lindgren stöttar OS-guldmedaljören Jenny Rissveds i konflikten med svenska cykelförbundet. Foto: Bildbyrån

Sponsorbråket: Jenny Rissveds backas upp av Emil Lindgren

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges största stjärnor inom mountainbike går nu in i landslagsdebatten kring sponsorer.

– Egna sponsorer är en förutsättning, annars kan vi inte leva, säger Emil Lindgren till SVT Sport.

Det stormar i svenska cykelvärlden just nu. Ett bråk mellan bland andra OS-guldmedaljören Jenny Rissveds och cykelförbundet har gjort att hon drar sig ur VM i mountainbike i september.

Även Alexandra Engen och Ida Jansson missar mästerskapet efter att de valt att inte skriva på ett avtal som innebär att de tävlar i förbundets sponsorer istället för sina egna.

– Att de inte kör VM påverkar väldigt mycket synen på svensk mountainbikecykling. Vi har alltid haft ett bra rykte utomlands. Nu i år har vi en olympisk mästarinna som inte deltar i VM, det är väldigt olyckligt, säger Emil Lindgren till SVT Sport.

LÄS MER: Rissveds: Jag känner mig utnyttjad

14 år som proffs

Han har prenumererat på SM-guld – 34 stycken – och beskrivs som en av världens mest tekniska mountainbike-cyklister. På sin blogg skriver Emil Lindgren om sin 14-åriga historia som proffs.

”Jag har under alla dessa år aldrig sett ett landslag som har skyldighet att bära en annan hjälm än den som åkaren själv har valt. I något enstaka fall har åkare haft möjlighet om de vill att kunna använda en hjälm i landets färger som förbundet tillhandahåller. Det har dock varit helt av egen vilja”.

Viktigt för cykelsporten

I april 2016 träffade han dåvarande generalsekreteraren i förbundet under ett landslagsläger i Huskvarna. Då påpekade han ännu en gång att de kontrakt proffscyklister sitter i gör det omöjligt att tävla för landslaget.

– Egna sponsorer är en förutsättning, annars kan vi inte leva. Det är ofta väldigt lösa kontrakt där vi lever från år till år, säger Emil Lindgren till SVT Sport.

I slutänden hoppas han att sponsorfrågan löser sig och att Sverige kan fortsätta vara ett slagkraftigt landslag.

– Svensk cykling överlag växer så det knakar. Jag är övertygad om att det är en av landets största folksporter inom väldigt kort. Då måste vi ha ett bra samarbete mellan teamen och förbundet, säger han.

Förhandlingar pågår

I onsdags skrev cykelförbundet på sin hemsida att de ”presenterat ett förslag till de team som representerar våra absolut största cyklister”.

När SVT Sport når cykelförbundet på fredagen, kan man inte ge några klara besked om konflikten är löst.

– Vi håller på att förhandla fortfarande och vi kommer att gå ut med det när vi är klara. Det kommer förhoppningsvis att lösa sig snart, säger förbundets styrelseordförande Stefhan Klang.

Kan du säga något om det nya förslag som ni presenterat?

– Nej, det kommer jag inte göra. Det är en diskussion mellan oss och respektive team, säger han.

Hur ser ni på att fler åkare, i det här fallet Emil Lindgren, stämmer in i kritiken mot förbundet?

– Det tycker vi är jättetråkigt. Men alltid när man försöker bryta ett mönster kan det uppstå konflikter kring de olika delarna.

Först i världen

Enligt Stefhan Klang är svenska cykelförbundet ett av de första förbunden i världen att se landslagsdräkten som en helhet.

– Det inkluderar även hjälmen, vilket inte har varit fallet tidigare. Jag har full förståelse för att andra har andra uppfattningar. För oss handlar det om att vara professionella och följa de ingående avtal som vi har, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.