Emilia Fahlin om tuffa tiden: ”Funderade på om jag skulle komma tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

OS-biljetten till Tokyo är klar.

Men efter den svåra kraschen 2019 visste inte Emilia Fahlin om hon skulle kunna kämpa sig tillbaka.

– Det var väl egentligen karriären som stod i vågskålen, säger cykelstjärnan till SVT Sport.

I maj 2019 kraschade Emilia Fahlin våldsamt under träning på en bergsväg i Spanien, spräckte hjälmen och ådrog sig en blödning mellan skallbenet och hjärnan. Fyra månader senare gjorde svenskan comeback och slutade på 15:e plats i linjeloppet på VM i Yorkshire.

I september i fjol, strax innan VM, kom nästa tuffa skada när Fahlin fick en smäll i handen under ett lopp i Italien. Hon fortsatte cykla i 15 mil – med en fraktur. Efteråt tvingades hon till operation och missade VM.

Tokyo 2020

”Ett riktigt glädjande besked”

Men i dag kom ett positivt besked. Sjätteplatsen i världstourloppet i Gent-Wevelgem nyligen gav henne en biljett till OS i Tokyo.

– Ett riktigt glädjande besked. Jag har väntat och hoppats, det har varit ett stort mål sedan många år tillbaka, säger Fahlin till SVT Sport.

Beskedet ger 32-åringen ett lugn inför sommarens förberedelser. Och med tanke på skadorna de senaste åren är det välbehövligt.

– Det har ju inte varit en rak resa. Hjärnskakningen var ett moment när jag funderade ”kommer jag komma tillbaka?”. Det var väl egentligen karriären som stod i vågskålen nästan, säger Fahlin.

Men trots allt har motgångarna också gjort henne starkare.

– Jag har fått kämpa mig tillbaka så många gånger från rätt så tuffa grejer och att se varje gång, att trots att det går emot, så kommer jag tillbaka. Alla mina år i cykelsadeln har hjälpt mig att komma dit – jag är på högsta nivån.

”Åker dit för att ta min chans”

Det råder ingen tvekan om att hon åker till Japan för att slåss om de finaste placeringarna.

– Man drömmer om en OS-medalj, så är det. Jag vill inte åka till Tokyo på semester, nu vill jag ta min chans. Jag vill vara i mitt livs form och prestera – inte åka dit för att titta på naturen.

Så sent som i dag slutade hon åtta i ett lopp i Belgien.

– Det var väl inte fy skam. Jag försökte köra i en backe på slutet men det blev spurt och jag får vara nöjd, jag hade inga superben i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet