• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Fahlin ska försvara Vårgårda-titeln: ”Lite av en favorit”

Damernas världselit kommer till Vårgårda för World Tour-tävlingar. Emilia Fahlin ska försöka försvara sin skrälltitel i linjeloppet från i fjol – ett race som SVT sänder även i år. – Hon har börjat få bitarna på plats och börjat hitta formen, konstaterar SVT Sports expert Emma Johansson.

Det är en av årets höjdpunkter i cykelkalendern. Världstourtävlingarna i Vårgårda och en folkfest längs gatorna. På söndagen avgöras damernas linjelopp och totalt 23 team ställer upp.

– Alla på touren älskar verkligen Sverige. De kallar det för ”Paradise” (Paradiset reds anm.). De tycker att det är så fint att komma hit och tävla på de här pittoreska vägarna, med stugor längs banan, säger SVT Sports expert Emma Johansson, som kommenterar linjeloppet på söndagen.

Den här gången sitter ”Silver-Emma” i kommentatorsbåset i stället för på sadeln.

– Jag börjar bli van att inte tävla längre, och det är ganska skönt. Det blir såklart lite annorlunda när man verkligen ska följa tävlingen och förmedla vad som sker till svenska folket. Det är en ny utmaning och något man laddar för.

”En sjukt bra prestation”

Emilia Fahlin är regerande mästare efter en skrällartad seger i förra upplagan. Nu har Fahlin slitit med sjukdom under inledningen av säsongen och förutsättningarna hade kunnat vara bättre.

– Men hon har börjat få bitarna på plats i slutet och börjat hitta formen. Utvecklingskurvan och formen är på väg.

– Det är aldrig lätt att vinna cykeltävlingar. Det blir inte helt enkelt att försvara titeln, men hon stod för en sjukt bra prestation med segern i fjol och med den i bagaget blir hon lite av en favorit. Alla som såg vad hon kunde göra i fjol vet nu att hon har det i sig, säger Johansson.

Fahlin själv konstaterar att det vore en dröm att upprepa bedriften.

– Det är en bild man tar fram ibland. Särskilt när det varit lite jobbigt. Jag vet ju att jag kan, den dag allting stämmer, säger Fahlin till vargardacycling.se.

Europamästaren på plats

Johansson lyfter även fram två andra svenskhopp att hålla koll på under söndagen.

– Frida Knutsson kan vi nog få se i en tidig utbrytning. Och så har vi Sara Penton som vann SM nyligen. Någon utav dem två kanske går i den där tidiga utbrytningen.

Men konkurrensen är stenhård. Marianne Vos – som vann Europamästerskapet för en vecka sedan – är på plats i Västra Götaland.

– Hon är riktigt vass. En åkare som är väldigt allround, har en bra spurt och är åkstark. Ska jag välja ett namn att vinna på söndag så säger jag Vos.

Damernas linjelopp sänds i SVT1 på söndag med start klockan 09.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer