Fabio Jakobsen opererad i fem timmar efter otäcka kraschen i Polen runt

Uppdaterad
Publicerad

Fabio Jakobsen är fortsatt försatt i konstgjord koma efter gårdagens krasch i Polen runt.

Under natten opererades han i fem timmar.

Hans liv ska inte vara i fara.

Ytterligare tre cyklister lades in på sjukhus efter kraschen.

Fabio Jakobsen och Dylan Groenewegen spurtade bredvid varandra för segern när utrymmet minskade och Jakobsen tvingades ut över reklamskyltarna och kraschade.

Jakobsen fördes till sjukhus och försattes i konstgjord koma. Hans liv var då var i fara.

– Hans tillstånd är väldigt allvarligt. Det är fara för hans liv. Tyvärr så är det en rätt allvarlig skada på huvudet och hjärnan. Han har förlorat en hel del blod. Men han är väldigt stark. Jag hoppas att han överlever, sade tävlingsläkaren Barbara Jerschina, enligt BBC.

”Väldigt allvarligt”

Under natten opererades han i fem timmar och under torsdagen kom positiva rapporter.

– Det finns inget direkt hot mot hans liv, sade läkaren Pawel Gruenpeter, enligt nyhetsbyrån Reuters, som dock beskrev operationen som ”väldigt komplicerad på grund av skadornas natur”, men  försäkrade att inga komplikationer tillstötte.

Dödsolycka i fjol

Ytterligare tre cyklister (Damien Touze, Marc Sarreau och Eduard Prades) samt en funktionär lades in på sjukhus efter kraschen.

Det är inte första gången som Polen runt drabbats av en allvarlig olycka. Så sent som i fjol avled den belgiska cyklisten Bjorg Lambrecht efter att ha kraschat på den tredje etappen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.