Fahlin får äntligen chansen på VM

Emilia Fahlin har kört nio VM och två OS. Alla gånger i rollen som hjälpryttare till framförallt Emma Johansson. I sitt tolfte mästerskap är det äntligen hon som får chansen som kapten – den som de andra ska hjälpa till framgång. – När allt klaffar så har jag ben och kapacitet att slå de allra bästa, säger Örebrotjejen till SVT Sport.

Cykelsporten är speciell, de som tävlar kallar den ofta för en individuell lagsport. Det är en person som tar hem medaljer och pokaler, men den har oftast inte en chans utan sitt lag. Emilia Fahlin har under tio år som proffs lärt sig rollen som hjälpryttare utan och innan, både i sina proffslag och med landslaget.

– Det är väldigt speciellt. Som på OS var vi där som lag och hjälpte fram Emma (Johansson) och hon tog medaljen, det är otroligt häftigt att vara en del av det. Vi cyklister är vana att det är så det funkar i varje tävling. Man har en kapten som man tror är bäst för dagen. Vissa hamnar i mellantinget och får hjälpa till varenda tävling. Men det är så otroligt viktigt att ha folk man litar på som gör 100 procent för dig så att du ska ha en så bra resa som möjligt. Det är en lagsport men en som står på pallen, säger Fahlin till SVT Sport.

Hjälpt Johansson till fyra medaljer

När Emma Johansson slutade försvann plötsligt den givna kaptenen i svenska laget. Emilia Fahlin har ofta brutit loppen själv men samtidigt hjälpt ”Silver-Emma” till tre VM- och en OS-medalj. Men den här gången är det tänkt att hon ska få chansen att köra för en bra slutplacering själv.

– Det blir nytt, vi är vana att ha en kapten som Emma som alltid fightas om medaljerna så det blir ett tomrum utan henne. Men jag har fått prova i några tävlingar under året, fått stå där med pressen på startlinjen. Det blir en omställning i hur man ska tänka och köra, att inte försöka känna för mycket press så att det låser sig, man måste hitta balansen där.

Vårgårda – ett gåshudsmoment

En av de gånger Fahlin fått prova att ”köra för finalen” själv var i årets World Tour i Vårgårda, då slutade hon åtta i spurten. I förra årets tävling i Vårgårda lyckades hon komma med i den utbrytning som höll hela vägen in i mål. Bland flera riktigt vassa spurtare tog hon även hem segern inför en jublande hemmapublik, karriärens största höjdpunkt.

– Att tänka på Vårgårda är ett gåshudsmoment. Det är något jag alltid drömt om på träningarna. Man sätter upp ett målbild när det är tungt, tänk vad häftigt att få sträcka armarna i luften och vinna där. Att få leva ut den drömmen gör att jag växer otroligt, nu vet jag med mig att när allt klaffar så har jag ben och kapacitet att slå de allra bästa.

Cykel-VM avgörs 17-24 september och SVT sänder hela mästerskapet. Emma Johansson mästerskapsdebuterar också i en ny roll – som expert.

Emilia Fahlins alla mästerskap som hjälpryttare

Visa

VM 2008 Varese, Italien – Fahlin bröt, Johansson fyra
VM 2009 Mandrisio, Schweiz – Fahlin bröt, Johansson elva
VM 2010 Geelong, Australien – Fahlin 54:a, Johansson silver
VM 2011 Köpenhamn, Danmark – Fahlin 20:e, Johansson 14:e
OS 2012 London, Storbritannien – Fahlin 19:e, Johansson sexa
VM 2012 Valkenburg, Nederländerna – Fahlin bröt, Johansson nia
VM 2013 Florens, Italien – Fahlin bröt, Johansson silver
VM 2014 Ponferrada, Spanien – Fahlin bröt, Johansson brons
VM 2015 Richmond, USA – Fahlin 26:a, Johansson femma
OS 2016 Rio de Janeiro, Brasilien – Fahlin 27:a, Johansson silver
VM 2016 Doha, Qatar – Fahlin 61:a, Johansson 49:a

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer