Bernal tappade sju minuter på söndagns tuffa bergsetapp med målgång i Grand Colombier. Foto: TT

Fjolårsvinnaren Bernal hoppar av Tour de France

Uppdaterad
Publicerad

Fjolårsvinnaren i Tour de France, colombianen Egan Bernal, hoppar av inför dagens supertuffa 17:e etapp.

”Det var förstås inte så här jag ville att mitt Tour de France skulle sluta, men jag håller med om att det är det bästa för mig under de rådande omständigheterna”, säger 23-åringen i ett pressmeddelande från stallet Ineos Grenadiers.

Bernal hade ryggbesvär inför touren men lyckades ändå hänga med i täten i början av det klassiska etapploppet. Den senaste tiden har han dock tappat så pass mycket att en ny titel inte längre är möjlig att ta.

Corona och idrott

Det var plågsamma bilder under söndagens etapp när Primoz Rolglics hjälpryttare körde slut på Bernal i den sista tuffa stigningen upp till Grand Colombier. Colombianen nådde målet helt slutkörd över sju minuter efter täten. Ryggbesvär under tisdagen blev droppen.

Dagens etapp är en av de absolut tuffaste med mål på tävlingens högsta punkt på Meribel Col del Loze på 2304 meters höjd. Även Col de la Madeleine på 2000 meters höjd ska passeras under de 170 kilometerna.

”Ung cyklist med många Tour de France framför sig”

Stallet säger i pressmeddelandet att de känner att det är klokast att låta Bernal hoppa av och sätta nya mål för resten av säsongen.

”Egan är en värdig mästare som älskar att tävla men han är samtidigt en ung cyklist med många Tour de France framför sig. Vid den här tidpunkten måste vi ta hänsyn till balansen och det är klokast för honom att hoppa av”, säger stallchefen i Ineos Grenadiers Dave Brailsford.

När Bernal bröt låg han på 16:e plats – 19 minuter efter ledande Primoz Roglic.

ARKIV: Irländaren i tårar efter första toursegern: ”Jag är chockad” (8 september 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet