Chris Froome efter att ha säkrat titeln i Vueltan för första gången. Foto: TT Nyhetsbyrån

Froome historisk när Contador tog farväl

Uppdaterad
Publicerad

Segern säkrades redan i går. Dagens etapp i Vueltan handlade för Chris Froomes del bara om att njuta över det faktum att han är först med att vinna den klassiska Tour-Vuelta-dubbeln på 41 år.

– Jag har haft bra dagar och jag har haft dagar när jag har legat blodig på marken och trott att tävlingen varit över. Det har varit en bergochdalbana. Det var en lättnad att komma till Madrid, säger Froome i ett pressmeddelande.

Inte sedan 1978 då Bernard Hinault vann Tour de France och Vuelta a España samma år har någon lyckats göra om bedriften. Avståndet ner till tvåan Vincenzo Nibali var över två ointagliga minuter och duon hann med att skåla i ett glas vin innan de passerade målfållan.

– Det är en fantastisk känsla. Teamet har varit otroligt de senaste månaderna. Jag är skyldig mina stallkamrater ett stort tack, säger Froome.

Bakom Nibali slutade ryssen Ilnur Zakarin. Svenske Tobias Ludvigsson slutade på en 59:e plats.

”El Pistolero” hyllades i sin huvudstad

Vinnare i Madrid på den sista etappen blev Nibalis italienske landsman Matteo Trentin som var längst fram i en klungspurt och tog sin fjärde etappseger i årets Vuelta.

Den som firades mest var dock varken Froome eller Trentin, utan sexan i sammanhanget. Alberto Contador som i lördags vann klassiska Angliru-etappen hyllades med ett ärevarv efter att ha avslutat sin proffskarriär i och med målgången i Madrid.

– Jag har inga ord för att beskriva hur det känns. Det var otroligt att se alla fans vi mållinjen, här i min hemstad, säger Contador.

pizza

Fakta: De tio senaste segrarna i Vueltan

2017: Chris Froome, Storbritannien.

2016: Nairo Quintana, Colombia.

2015: Fabio Aru, Italien.

2014: Alberto Contador, Spanien.

2013: Chris Horner, USA.

2012: Contador.

2011: Juan José Cobo, Spanien.

2010: Vincenzo Nibali, Italien.

2009: Alejandro Valverde, Spanien.

2008: Contador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.