Chris Froome blev tredje man i cykelhistorien att vinna Tour de France och Vueltan samma år. Foto: TT.

Froome kör VM-tempot – direkt i SVT

Uppdaterad
Publicerad

Cykelkungen Chris Froome, som vann både Tour de France och Vueltan i år, har lämnat klartecken till det individuella tempoloppet vid VM i Bergen som avgörs 20 september.

– Han är i bra slag men frågan är om han har hunnit återhämta sig efter två tuffa Grand Tours med allt fokus som det innebär? Men han verkar ha koll och skulle aldrig komma till start om han inte har något att komma med. Pallen tror jag att han kan nå men kanske inte som världsmästare, säger SVT Sports expert Emma Johansson.

Så sent som i söndags säkrade Froome sin första totalseger i treveckorsloppet Vueltan, den tuffaste tävling han kört.            

– Det ska bli riktigt häftigt att få se Froome i VM på en bana som passar honom, säger Storbritanniens coach Iain Dyer till BBC.

Norrman har byggt om cykeln till hemmabanan                       

Froome, som vann det sista tempoloppet i Vueltan, får köra en bana på 31 km med de sista 3,5 km uppför (9,1 procents medelstigning), något som går direkt i SVT1.

Banan går i Bergens stadskärna och är småkuperad innan ”väggen” väntar som avslutning.

– Jag vet att Edvald Boasson Hagen (Norge) har byggt om sin cykel för att få ut bästa kapacitet, säger Johansson.

Froome stora mål nästa säsong är att försöka vinna en femte titel i Tour de France. Det skulle tangera Eddy Merckx, Jacques Anquetils, Bernard Hinaults och Miguel Indurains rekord.

Lance Armstrong fråntogs sina sju raka segrar i Tour de France 1999-2005 i efterhand på grund av dopning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.