Chris Froome riskerar att bli av med titel efter för höga värden. Foto: Bildbyrån.

Froome riskerar titel efter höga testvärden

Uppdaterad
Publicerad

Den framgångsrike brittiske cyklisten Chris Froome är i blåsväder efter att misstänkt höga värden uppmätts under ett dopningstest i samband med hans segerlopp i tävlingen Spanien runt i september, rapporterar The Guardian.

32-åringens urinprov uppmätte en dubbelt så hög halt än vad som är tillåten av substansen salbutamol. Froome, som har astma, förklarar resultatet med att han efter rekommendation från sin läkare intagit mer än vanligt av medicinen då hans astma vid tillfället varit värre.

”Som alltid var jag väldigt försiktig så att jag inte tog mer än den tillåtna dosen”, säger Froome i ett pressmeddelande från hans stall Team Sky.

”Ser allvarligt på min roll”

”Jag ser väldigt allvarligt på min roll som sportens företrädare. Internationella förbundet har rätt att undersöka testresultaten och tillsammans med stallet lämnar jag all önskvärd information.”

Enligt Team Skys lagläkare Dave Brailsford finns det belägg för att även om intaget av salbutamol är inom gränsen för det tillåtna kan substansen ibland resultera i en högre koncentration i urinen.

”Jag är säker på att Chris följde de medicinska föreskrifterna kring hur han hanterade sina astmasymptom”, säger Brailsford.

Internationella cykelförbundet, UCI, bekräftar att B-provet matchar A-provet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.