Fernando Gaviria är symptomfri och har isolerats. Foto: TT

Giro-cyklistens andra positiva covid-prov extremt sällsynt: En handfull personer i hela världen

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagen hoppade den colombianske stjärncyklisten Fernando Gaviria av Giro d'Italia efter att ha testat positivt för covid-19 under vilodagen i måndags. Det var hans andra positiva covid-19-test på åtta månader. Det gör honom till en av en handfull människor i hela världen som haft en andra våg av covid-19.

– Det står nu klart att risken för att smittas igen av covid-19 verkligen finns, säger hans läkare.

Tillståndet är så ovanligt att man från UAE Emirates grundligt undersökte Gaviria för att vara på den säkra sidan.

– I Fernandos fall är han asymptomatisk andra gången. Detta är inte falskt positivt eftersom han har genomgått bekräftelsestest och detta bekräftar hans återupprepade infektion, säger UAE:s lagläkare Jeroen Swart till Reuters.

Efter den första infektionen i samband med UAE-touren i Förenade arabemiraten i vintras spenderade Gaviria en månad på sjukhus. De enstaka fallen med dubbla covid-19-diagnoser har varit utspridda runt om i världen och enligt Swart handlar det om en handfull människor som fått sjukdomen igen. Det är 41 miljoner människor som rapporterats ha haft den och 1,1 miljoner människor har dött.

Immuniteten försvinner efter tre till fyra månader

Med tanke på Gavirias återfall i covid-19 tvivlar Swart på att sjukdomen ger immunitet och om den finns så försvinner den ganska snabbt.

– Antikroppsförsvaret mot viruset har visat sig vara övergående och dessa antikroppar börjar avta efter tre till fyra månader, säger han och tillägger att de vid sex månader är knappt skönjbara hos många människor som smittades tidigt i epidemin.

Swart har sin uppfattning kring covid-19 klar:

– Det står nu klart att risken för att smittas igen av covid-19 verkligen finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer