Ludvigsson jagar svensk etappseger i Girot

Uppdaterad
Publicerad

Tobias Ludvigsson satsar på en efterlängtad svensk etappseger när årets Giro d’Italia drar igång på fredagen. En bra insats i Italien kan också leda till debut i Tour de France i sommar för 25-åringen. ”Han är redo”, säger svenskens sportdirektör Aike Visbeek till SVT Sport.

Det är mycket utförsbackar i årets Giro d'Italia, något som kan vara både en för- och nackdel för tävlingens ende svensk: den våghalsige och kraschbenägne Tobias Ludvigsson.

– Han har varit lugnare i år. Det känns som att han har ändrat sin stil och inte längre tar varje sväng på gränsen. Även om han inte kraschar, så kommer han ändå fel i svängen. Att satsa så hårt tar mycket energi. Vi har jobbat på det, säger Aike Visbeek, sportdirektör i Ludvigssons lag Giant-Alpecin.

Huskvarnasonen har två uppgifter i Girot, som startar på fredagen med en kort tempoetapp i Nederländerna. Dels är han en av de viktigaste hjälpryttarna för Tom Dumoulin, dels har han som ett av sina stora mål i år att själv försöka ta en etappseger. Någonting som han var nära i sitt första Giro för tre år sedan, när han gick i utbrytning och blev fyra på en etapp.

Året efter vurpade han otäckt i en utförskörning på en tempoetapp och välte över ett vägräcke i en sväng. Även förra året kraschade han och fick ett bakslag på våren. Nu har han haft en stabil vår, och siktar på att ta nästa steg efter två motiga år.

Kan tas ut till Touren

Ludvigssons tempochans finns på den nionde etappen, 40 kilometer i vindistriktet Chianti. Visbeek menar att svensken kan vara topp fem där på en riktigt bra dag.

Men för att ta en etappseger är chansen större på en linjeetapp, och med många backiga mellanetapper i årets upplaga av Girot blir förhoppningsvis tillfällena flera att försöka sticka iväg i utbrytningar.

Hur Ludvigssons Giro blir beror också på hur det går för lagets ledare Dumoulin i sammandraget. Holländaren var sensationellt med och slogs om segern i treveckorsloppet Vuelta a España förra året, men förberedelserna har inte gått helt enligt planen inför Girot, och bara om han är med i toppen en bit in kommer han att satsa på sammandraget.

Satsar Dumoulin inte på en totalplacering blir det mer utrymme för Ludvigsson att gå för egna resultat.

Ur svensk synvinkel kan det alltså verka vara bättre om Dumoulin inte hänger med.

– Man kan se det från andra hållet: om vi kör för totalen och Tobias blir en av de viktigaste cyklisterna, så ökar chansen för att han får en sådan roll på Tour de France också, säger Visbeek, som bland annat är ansvarig för tävlingsplaneringen i Giant-Alpecin.

Olyckan påverkar laget

Giant-Alpecin drabbades av en otäck olycka i början av året, då en bilist på fel sida vägen frontalkrockade med en grupp cyklister när de tränade i Spanien. Det är olyckan som gör att Ludvigsson är närmare än någonsin att också få åka till Tour de France i sommar. Bland andra var Tobias lillebror Fredrik med, och lagets största stjärna John Degenkolb. Degenkolb är spurtare, och om inte han kommer med till Touren skickar laget istället fler cyklister av Ludvigssons typ, som är starka i bergen.

Med i Girot finns också Chad Haga, den cyklist som skadades allvarligast i krocken.

– Det har påverkat laget mycket. Man blir mer medveten om säkerheten. Man är väldigt sårbar när man sitter på en cykel, säger Visbeek.

– Chad Haga till exempel, när han ser en bil på vägen eller någonting liknande, så tappar han fokus på tävlingen. Men vi har pratat mycket om det i laget, och vi sätter ingen press på dem att de ska göra resultat då. Vi ändrar hans roll i tävlingen lite, och accepterar att någon annan cyklist får ta jobbet istället.

Girot 2016

Girots klassiska slogan lyder ”det tuffaste loppet på det vackraste stället i världen”. Men årets upplaga innehåller inte riktigt lika mycket tunga berg som det har varit de senaste åren.

Det är en bansträckning med mycket tempo (tre individuella tempoetapper) som passar en allroundcyklist, och det kan bädda för ett spännande treveckorslopp, tror Aike Visbeek.

– Jag tror inte att det kommer att bli så stora avstånd. Det kan bli 20, 30 sekunder som skiljer till slut. Det blir mycket mer spännande än när man har många stora bergsetapper, säger Visbeek.

Girot startar med tre etapper i Nederländerna, fortsätter sedan i Italien, gör en sväng in i Frankrike de sista dagarna och och går i mål i Turin den 29 maj. Den stora favoriten på förhand är hemmastjärnan Vincenzo Nibali som vann Girot 2013, då bland annat med hjälp av svenske lagkamraten Fredrik Kessiakoff.

Etapperna

6 maj Etapp 1 Apeldoorn 9,8 km tempo

7 maj Etapp 2 Arnhem – Nijmegen 190 km platt

8 maj Etapp 3 Nijmegen – Arnhem 189 km platt

9 maj Vilodag

10 maj Etapp 4 Catanzaro – Praia a Mare 191 km mediumberg

11 maj Etapp 5 Praia a Mare – Benevento 233 km backigt

12 maj Etapp 6 Ponte – Roccaraso 165 km mediumberg

13 maj Etapp 7 Sulmona – Foligno 210 km backigt

14 maj Etapp 8 Foligno – Arezzo 169 km mediumberg

15 maj Etapp 9 Chianti Classico Stage Radda in Chianti – Greve in Chianti 40,4 km tempo

16 maj Vilodag

17 maj Etapp 10 Campi Bisenzio – Sestola 216 km mediumberg

18 maj Etapp 11 Modena – Asolo 212 km mediumberg

19 maj Etapp 12 Noale – Bibione 168 km platt

20 maj Etapp 13 Palmanova – Cividale del Friuli 161 km mediumberg

21 maj Etapp 14 Alpago (Farra) – Corvara (Alta Badia) 210 km) berg

22 maj Etapp 15 Castelrotto/Kastelruth – Alpe di Siusi/Seiseralm 10,8 km bergstempo

23 maj Vilodag

24 maj Etapp 16 Bressanone/Brixen – Andalo 133 km mediumberg

25 maj Etapp 17 Molveno – Cassano d'Adda 196 km platt

26 maj Etapp 18 Muggio – Pinerolo 234 km mediumberg

27 maj Etapp 19 Pinerolo – Risoul 161 km berg

28 maj Etapp 20 Guillestre – Sant'Anna di Vinadio 134 km berg

29 maj Etapp 21 Cuneo – Torino 150 km platt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.