Foto: Bildbyrån

Nederländskans revansch efter guldblundern

Uppdaterad
Publicerad

Annemiek van Vleuten firade när hon trodde att hon vunnit damernas linjelopp i söndags. Det fick en och annan att kalla henne för jubelidioten.

Nederländskan följde upp det pinsamma misstaget på bästa sätt – genom att vinna OS-guldet i tempoloppet.

38-åringen har varit med länge. Lite för länge för att inte bjuda på söndagens blunder. Men att fela är som bekant mänskligt. I tron att hon var färsk olympisk mästare sträckte hon upp båda armarna i en segergest och skrek ut sin glädje vid målgången. Det var bara det att hon helt missat att österrikiskan Anna Kiesenhofer tidigare brutit sig loss från täten och redan var klar vinnare.

En rodnande van Vleuten kunde inte göra annat än att på den efterföljande presskonferensen erkänna sitt misstag och hon fick nöja sig med silvermedaljen.

Tokyo 2020

Nu hade hon stenkoll på fältet. Nederländskan från Utrecht trampade de 22,1 kilometerna på 30 minuter och 13 sekunder. En tid ingen annan var i närheten av. van Vleuten distanserade silvermedaljören, schweiziskan Marlen Reusser, med 56 sekunder. Anna van der Breggen, också hon från Nederländerna, tog bronset på tiden 31.15 minuter.

För Annemiek van Vleuten var triumfen mer än en revansch för söndagens pinsamheter. För fem år sedan ledde hon landsvägsloppet i Rio de Janeiro när hon kraschade våldsamt. van Vleuten fick akutvård sedan hon slagit i huvudet, drabbats av hjärnskakning och dessutom skadat flera ryggkotor. Onsdagens guld var hennes första i olympiska sammanhang.

– Jag stängde ner mig från sociala medier. Jag lät alla prata, men det meddelande jag tog med mig var att jag var i mitt livs bästa form, säger hon på en presskonferens.

ARKIV: Här tror nederländskan att hon vinner guld

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet