Tobias Ludvigsson kämpainsats i linjeloppet i cykel-VM räckte inte till Foto: Bildbyrån

Friskt vågat men inget vunnet för Ludvigsson

Uppdaterad
Publicerad

Tobias Ludvigsson gav allt men det räckte inte till i linjeloppet i cykel-VM. Den 27-årige landsvägscyklisten var med i ledargruppen med 7 mil kvar men sedan tog det stopp.

– Han gjorde ett väldigt bra lopp så det var positivt, säger förbundskapten Lucas Persson till SVT Sport.

Tobias Ludvigsson gjorde en kämpainsats i herrarnas linjelopp i cykel-VM. Den 258,5 km långa banan slet på cyklisterna. Banans hårdhet i kombination med den ordentliga sträckan blev en riktig utmaning.

27-åringen från Huskvarna var med i den utbrytargrupp som drog ifrån med tio mil kvar att köra. Och länge såg det bra ut. De sju utbrytarna höll sju minuters avstånd till den jagande klungan.

Orken tröt

Ludvigsson kämpade och hängde bra med men med 7 mil kvar att köra kom tappet. En kvartett stack iväg och samtidigt tappade svensken kontakten med den ledande klungan.

Med fem mil kvar var det tydligt att Ludvigsson hade gjort sitt för dagen – efter en bra insats där taktiken med det höga tempot inte höll.

Förbundskapten Lucas Persson berättade under sändningen att Ludvigsson hade brutit tävlingen.

– Kanske det är så att det hade gått längre om han hade kört lite mer ekonomiskt, säger förbundskapten Lucas Persson till SVT Sport.

Primoz Roglic, en av favoriterna, var med i en liten krock. Slovenen klarade sig utan skada men det bidrog även till att han var borta från medaljstriden.

Kanada, Spanien och Frankrike i slutstrid

Avgörandet kom efter den sista tuffa klättringen i ”helvetesbacken”. Trion Michael Woods, Alejandro Valverde and Romain Bardet kämpade om medaljerna.

Ingen i trion gav bort en millimeter och alla visade prov på fantastisk teknik. Med 400 meter kvar spurtades det friskt och spanjoren Valverde var starkast och tog VM-guld.

Silvret till fransmannen Bardet och tredje ädlaste valören till kanadensaren Woods.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.