Chris Froome skrev cykelhistoria. Foto: TT

Historisk Froome vann Giro d'Italia

Uppdaterad
Publicerad

Chris Froome har skrivit cykelhistoria.

I dag blev han första britt att vinna Giro d'Italia och han blev också en av blott tre att vinna cykelsportens tre mästartitlar i rad.

– Jag måste nypa mig själv, jag kan fortfarande inte tro det, säger segraren i årets Giro d'Italia.

Chris Froome tog hem Tour de France i juli och följde sedan upp med att vinna Vuelta a España i september. I dag bärgade han också segern i Giro d'Italia och är därmed den tredje i historien att vinna de tre mästartitlarna i rad.

han blev också den sjunde cyklisten genom tiderna att överhuvudtaget ha vunnit alla dessa tre tävlingar samt den förste britten att vinna Giro d'Italia.

Redan inför dagens sista etapp var segern i princip säkrad. Ledningen var 46 sekunder och allt som krävdes var egentligen att Froome skulle ta sig i mål. Efter tio varv på banan i centrala Rom kunde Froome, i den rosa ledartröjan, äntligen sträcka armarna i skyn men redan efter tre varv hade man neutraliserat klockan.

Anledningen var den starka kritiken som cyklisterna riktade mot underlaget som, enligt dem, inte höll måttet.

Britten tog över den rosa ledartröjan efter den 19:e etappen som han vann efter att ha gjort ett mäktigt ryck som ingen av kon konkurrenterna kunde matcha. Med gårdagens sjunde plats drygade han ut sin ledning ytterligare.

Sam Bennett, Irland, vann den sista etappen efter en mäktig spurt. Han tog därmed sin tredje etappseger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.