Jenny Rissveds är uttagen till VM i mountainbike. Foto: TT/Arkiv

Hyllar Jenny Rissveds efter comebacken

Publicerad

I slutet av augusti avgörs VM i mountainbike i Kanada. Jenny Rissveds har sedan comebacken i världscupen i slutet av maj haft en stadigt uppåtgående formkurva och kommer till mästerskapet i storform.
– Hon gör allting rätt just nu, säger cykelförbundets Fredrik Kessiakoff till SVT Sport.

Sedan Jenny Rissveds gjorde comeback har hon tagit topplaceringar på ett antal världscupstävlingar. I helgen kom säsongens första pallplats. Men OS-mästaren från 2016 har uttalat att hon snarare försöker hitta tillbaka till glädjen än att jaga toppresultat.

– Vi från förbundet lägger ingen press på våra åkare. Jenny har visat att hon håller den nivån hon har. Om hon blir på pallen, topp fem, topp tio eller topp femton spelar ingen roll. Vi vet att hon har kapaciteten för att köra för den där medaljen. Sen lägger vi inte på någon mer press på det, säger Fredrik Kessiakoff, ansvarig för mountainbikegrenen inom cykelförbundet, till SVT Sport.

”Kan vinna VM på en bra dag”

Rissveds som varit borta från sporten i långa perioder efter att hon bland annat drabbats av en depression cyklar nu för ett nyskapat team. Team 31 säger sig i första hand fokusera på andra värden, med FN:s barnkonvention i fokus, snarare än tydliga resultatmål.

– Jenny gör allting rätt, det finns ingen anledning för oss att lägga på någon press på henne, den har hon redan på sig själv. Sen försöker hon säkert tona ner den. Med all rätt,  för hon är på den nivån att hon kan vinna VM på en bra dag men jag tror bara att hon vill hitta glädjen i första hand. Hon gör allting rätt just nu och det är kul att se, säger Fredrik Kessiakoff. 

Skickar liten VM-trupp

Förbundet känner inte att man kan motivera att skicka fler åkare till VM då de inte anser att det är realistiskt att de kommer kunna prestera en topp 20-placering. Att man ändå skickar Rissveds, som uttalat inte längre har toppresultat som största mål, motiverar man med att hon ändå håller världsklass.

– Åkarna lägger en enorm press på sig själva. De behöver inte ha ett förbund som lägger någon press på dem. Vi är med och stöttar. Ser vi att de är framgångsrika, duktiga och seriösa så vill vi vara med och stötta på det sätt vi kan.

Jenny Rissveds utgör 50 procent av den svenska VM-truppen som åker till Kanada. Ottilia Johansson Jones med två femteplatser i årets världscup ställer upp i downhillgrenen.

– Vi vill absolut skicka åkare till VM. Men vi måste också kunna motivera och se till vad vi får ut av det. Hur realistiskt är det att vi får ett resultat från de åkare vi skickar? säger Fredrik Kessiakoff till SVT Sport.

Mountainbikeåkarna har för närvarande ingen förbundskapten. VM-truppen har tagits ut av en uttagningskommitté där bland andra Rissveds tränare Fredrik Eriksson ingår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer