På etappen i centrala Köpenhamn blev det skrällseger av ”hjälpryttaren” Yves Lampaert – som var skakad efteråt. Foto: AFP/TT

I tårar efter chockseger i Tour de France: ”Jag är bara en bondson från Belgien”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången startade världens största cykelltävling Tour de France i Danmark.

På etappen i centrala Köpenhamn blev det skrällseger av ”hjälpryttaren” Yves Lampaert – som var skakad efteråt.

– Jag är bara en bondson från Belgien, säger han med tårar i ögonen.

Danmark har cykelfeber. Så påtagligt att det var självaste statsministern Mette Frederiksen som skickade iväg första startande i fredagens tempoetapp – och dessutom är det ingen billig historia.

Utmed den 13,2 km långa tempobanan på Köpenhamns gator hade tiotusentals människor trotsat ösregnet. Det bjöds på cykelfest och det kunde inte den så cykeltokiga nationen missa.

”Aldrig kunnat drömma om”

Länge såg det ut som att en av förhandsfavoriterna Wout van Aert skulle vinna. Men när publiken som minst anade det klev en cyklist som nästan alltid är hjälpryttare för sitt lag fram och vann med nästan fem sekunder.

–  Jag kom hit och tänkte att topp tio skulle vara fantastisk, nu slog jag alla bästa. Att vinna den första etappen är något jag aldrig kunde drömma om, säger Lampaert.

Första gången i gula tröjan

Wout van Aert slutade tvåa och de senaste två årens totalvinnare Tadej Pogačar som är de allra flestas huvudfavorit för totalen kom tvåa i loppet.

Belgaren kommer åka i gul ledartröja för första gången i Tour de France när cyklisterna på den andra etappen ska åka över Stora Bält-bron på vägen från Roskilde till Nyborg.

KLIPP: Tour de France-vinnaren gav bort segern efter sten, sax, påse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Eurosport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.