Lisa Nordén gjorde i dag VM-debut som landsvägscyklist. Foto: Bildbyrån

Lisa Nordén nöjd 14:e i cykel-VM: ”Jag har gjort ett bra lopp”

Uppdaterad
Publicerad

Lisa Nordén skrev in sig i den svenska idrottshistorien med sitt OS-silver i London 2012 i triathlon, ett tusendelsdrama som granskades i månader. I dag gjorde 34-åringen VM-debut som cyklist och slutade 14:e i tempoloppet i Yorkshire, England.

– Jag har gjort ett bra lopp och är nöjd med tanke på de förutsättningar som varit, säger Lisa Nordén till tränaren Lucas Persson. 

Det var en bit från SOK:s OS-krav på en topp åtta-plats för att få åka i Tokyo till sommaren. Svenskan var 4.30 efter överlägsna amerikanskan Chloe Dygert och hade 1.15 upp till åttondeplatsen. Noterbart är att Nordén blev bästa nordbo.

I nuläget har Sverige en damplats i nästa års OS i Tokyo, där som sagt SOK har resultatkravet topp åtta.

– Lisa har en del kvar att bevisa och det gäller även att se till helheten, där man även har linjeloppet att ta hänsyn till, säger Persson till SVT Sport om förutsättningarna. Emilia Fahlln var exempelvis fyra på förra årets linjelopp i VM och en het aspirant på en OS-plats. Efter en svår omkullkörning i våras har Fahlin nyss gjort comeback och har en hjälpryttarroll i England.

Det var blöta, svåra förhållanden på den tungt kuperade 30 km långa banan. Nordén blev förbiåkt efter drygt halva banan av den unga amerikanskan Chloe Dygert, 22, som vann överlägset och kunde lugnt med ett allt större leende vänta in favoriterna vid målet som blev frånåkta med flera minuter.

”Visste att de andra skulle bli skrämda av vädret”

Efter loppet var amerikanskan så slutkörd att hon fick hjälpas ur cykeln efter att hon legat utslagen på asfalten.

– Jag bor i staten Washington och där är det den här typen av väder hela tiden och jag är van vid det. Jag visste att de andra skulle bli skrämda av vädret och jag försökte göra det bästa av det. Det var det här jag var förberedd på, säger Dygert enligt BBC.

De två senaste årens mästare Annemiek van Vleuten gick ut sist och fick negativa rapporter utefter den regndränkta banan och slutade trea. Den nederländska kollegan Anna van der Breggen slutade tvåa, 1,5 minuter efter Dygert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.