”Jag har lurat döden två gånger”

Jonas Ahlstrand
Foto: TT
I tisdags hade han en flygbiljett till Bryssel som han inte använde. I går träffades Jonas Ahlstrand av samma motorcykel som dödade cyklisten bakom honom i det belgiska klassikerloppet Gent-Wevelgem. ”Det hade lika gärna kunnat vara jag. Man är glad att man sitter här i dag”, säger svensken till SVT Sport.

Cykelvärlden är i sorg efter att den 25-årige belgaren Antoine Demoitié avled i natt efter skadorna han fick när en motorcykel körde över honom i Gent-Wevelgem på påskdagen.

Lyssna på intervjun med Jonas Ahlstrand i spelaren ovan.

Direkt framför honom när olyckan hände cyklade tävlingens ende svenske deltagare, Jonas Ahlstrand. De var på väg utför efter mer än halva loppet, ungefär 150 kilometer in.

– En motorcykel låg bakom, de vurpade framför mig. Killen som låg bakom mig vurpade väl först, och blev sedan överkörd av motorcykeln. Och sedan gled motorcykeln in i oss andra som var framför. Så man är lite mörbultad idag, säger Ahlstrand.

”Ligger för nära”

– Han satt på mitt hjul. Motorcykeln plockade honom först. Jag vet egentligen inte vad det var för motorcykel, om det var en tv-motorcykel eller en kommissarie, eller en fotograf förmodligen. Han tog ju smällen först.

Ahlstrand själv kom undan utan allvarliga skador.

– Peppar, peppar – jag var på sjukhus i går ett par timmar, som det ser ut är det bara skrapsår. Jag är öm i ryggen där jag fick framhjulet av motorcykeln. Men ingenting är brutet, det är lite skavanker på knäet och lår och armbåge och sådana saker, men annars är det helt okej.

Cyklisterna låg på en lång rad på grund av den hårda vinden när det hände.

– Det var mycket vind, det var kantvind och olika grupper. Det blåser, så man sitter en och en på vägkanten för att få skydd bakom den framförvarande cyklisten. Det är så små marginaler. Man vill vara i lä, så alla sitter vid kanten, och jag vet inte om killen framför mig kanske körde ner framhjulet utanför vägen, att det var därför vi vurpade, att han inte kunde hålla sig på vägen.

Efter flera incidenter den senaste tiden var diskussionen i cykelsporten redan igång om säkerheten kring de fordon som rör sig kring cyklisterna på tävlingar.

– Det är ju mycket motorcyklar, det är allt från jury och kommissarie och fotografer. De ligger naturligtvis för nära, så att de inte hinner reagera eller bromsa när det händer någonting. Om det beror på oerfarna förare eller vad det är, det är svårt att säga, säger Ahlstrand.

”Lurat döden två gånger”

– Krascherna blir så mycket mer omfattande när det är motorfordon inblandade. De är så tunga. Får du en cyklist över dig, det gör väl inte så mycket, men är det en motorcykel på 150 kilo så kan det bli ganska mycket värre.

Ahlstrand skulle också ha varit på flygplatsen i Bryssel i tisdags, när ett terrorattentat dödade över 30 personer. Han bestämde sig för att ta bilen istället.

– Man har lurat döden två gånger nu den senaste veckan, så man får lite perspektiv på livet. Jag hade en biljett i tisdags ner till Bryssel, och man flyger därifrån ganska mycket när man flyger ner till alla klassiker. Man spenderar ganska mycket tid på Bryssels flygplats. När det händer sådana här grejor så tänker man ju till. Jag var ganska glad att jag tog bilen ner i måndags.

Dagen efter attentatet drog klassikersäsongen, en av årets absoluta höjdpunkter i cykelkalendern, igång på allvar i Belgien. Ahlstrand ska enligt planen starta i De Pannes tredagars redan i morgon. Han har inte uteslutit det än, men ska känna på måndagseftermiddagen hur kroppen känns. Sedan väntar Scheldeprijs och Paris-Roubaix som viktiga mål de närmaste veckorna.

– Det gäller att vara 110 procent i de loppen, återhämta sig så fort som möjligt och komma tillbaka på cykeln och börja träna, säger Ahlstrand.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.