Jenny Rissveds missade en VM-medalj i Kanada. Foto: Gian Ehrenzeller/AP/TT

Jenny Rissveds långt från medalj i VM

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Rissveds har imponerat under sin comeback.

Men när hon i dag körde VM var hon aldrig nära en medalj.

Det slutade till slut med en 16-plats.

”Det var tungt i dag. Jag är inte besviken för jag gjorde vad jag kunde med dagens förutsättningar”, säger hon i en skriftlig kommentar till TT.

Efter en lång tids frånvaro på grund av mental ohälsa har Jenny Rissveds under sommaren åter etablerat sig i världseliten.

För tre veckor sedan vann hon sin första världscuptävling efter återkomsten, då hon var snabbast av alla på en tävling i Lenzerheide. Dessutom har det blivit ytterligare ett par pallplatser.

Tappade på varv fem

Men när VM i dag inleddes i kanadensiska Quebec så var hon aldrig nära medaljerna. Det slutade till slut med en 16-plats, hela 5,51 efter segrande fransyskan Pauline Ferrand Prevot. Rissveds lång länge runt plats sju-åtta, men på det femte varvet föll hon rejält och tappade nästan två minuter på täten.

VM blev en mentalt jobbig upplevelse för Rissveds.

”Jag känner mest en lättnad över att den här mästerskapsveckan är över”, säger hon till TT.

”Jag har alltid haft det mentalt svårare kring VM och har jobbat mycket med det mentala under veckan, men får inte optimalt ur kroppen. Nu är denna veckan slut och jag ser fram emot nästa vecka”.

”Tror inte hon är nöjd”

SVT Sports expert Fredrik Kessiakoff, som även är tillträdande förbundskapten, om Rissveds VM-insats.

– Jenny kom in i loppet nästan som förhandsfavorit eftersom hon har presterat så enormt bra på slutet. Hon hade helt klart medaljchanser. Hon startade bra också och hade slagläge. Men hon kom som aldrig in i matchen.

– Jag tror inte att hon är nöjd, men hon gör det bra som ändå tar sig runt. Hon tog viktiga poäng. Men det är ändå ett enormt fint resultat sett till var hon stod för ett år sen.

Missade OS-plats

Prevot tog en överlägsen seger, 43 sekunder före schweiziskan Jolande Neff. Bronset togs av Rebecca McConnell, Australien.

I och med att Rissveds missade en topp två-placering lyckades hon inte köra hem en OS-plats till Sverige. Därmed måste hon vara rankad bland de 21 bästa åkarna i maj nästa år för att få åka OS i Tokyo nästa sommar, ifall hon ointe skulle få en så kallad Tripartiate Commission-plats. Den kommissionen fördelar outnyttjade OS-platser i flera sporter, och Sveriges olympiska kommitté kan föreslå att Rissveds ska få en sådan plats.

– Jag är inte orolig att Jenny inte kommer att stå på startlinjen i Tokyo. Hon ska bara tävla och fokusera på det som hon är bra på så kommer det, säger Kessiakoff. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.