• Viktigt meddelande:

    Det är kraftig rökutveckling efter en brand i centrala Järvsö i Ljusdals kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Lisa Nordén gjorde en imponerande debut i världscupen Foto: Bildbyrån

Klart: Lisa Nordén kör ny cykeltävling

Uppdaterad
Publicerad

Lisa Nordén satsar vidare på cykel.
Nu står det klart att hon ska ställa upp i en Europatour-tävling i Frankrike nästa månad.
Det gör att hennes OS-hopp lever.
– Där har jag möjligheten att visa upp mig, säger hon.

2012 tog Lisa Nordén OS-silver i triatlon.

Men i sommar har de flesta rubrikerna kring henne handlat om cykel. I somras tog hon SM-guld i tempo, och för två och en halv vecka sedan tävlade hon för första gången mot världseliten, då hon cyklade in på 42:a plats vid världscuptävlingen i Vårgårda.

Europatour i Frankrike

Nu står det klart att hon kommer att ställas mot cykeleliten ytterligare en gång i höst. Den 20 oktober ska hon vara med i tempoloppet Chrone des Nations i Frankrike, en tävling som ingår i Europatouren och både 2007 och 2008 vanns av Susanne Ljungskog.

– Det är ganska hög nivå på den. Och det står OS-kvalpoäng som står på spel för Sverige där. Och det är en av få tempotävlingar som finns där man kan åka och köra som enskild tävling. Annars är ju tempo ofta inlagt i etapplopp och sånt, säger hon till SVT Sport.

Ska man se detta som ett steg mot en riktig OS-satsning i cykel för dig?

– Svårt att säga. Det är ju ganska sent påkommet och inte så väl förberett. Precis som i triatlon borde man börjat för två år sen om man skulle gjort det på ett bra sätt. Men Sverige har ju ingen OS-plats alls i tempo, så om man ska se på den möjligheten måste ju Sverige först och främst få en plats, och då måste ju någon ta poäng för att ha chansen.

– Så bara att jag är där ger ju Sverige chansen att få en plats, om jag skulle göra det väldigt bra.

Sveriges normalt sett bästa cyklist, Emilia Fahlin, har inte tävlat sedan hon kraschade i Spanien och drabbades av en blödning mellan skallbenet och hjärnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer