Frida Knutsson och Jonas Ahlstrand är två av åkarna i en ny svensk cykelsatsning. Foto: Bildbyrån/Montage SVT

Lag med både damer och herrar siktar på cykelguld

Uppdaterad
Publicerad

Bland andra proffset Jonas Ahlstrand ingår i en ny, svensk cykelsatsning – med både män och kvinnor, och både landsvägs- och mountainbikecyklister. ”Jag som är damcyklist ser fördelar med det”, säger framtidslöftet Frida Knutsson till SVT Sport.

Ett nytt lag kommer att synas i den svenska cykelklungan nästa år. Team Ormsalva, med bas i Falun, innehåller både unga löften och meriterade cyklister.

Jonas Ahlstrand, ett av tre svenska landsvägsproffs i världseliten på herrsidan, kommer att tävla för laget i Sverige när han inte har internationella uppdrag för franska stallet Cofidis. Det största målet för honom blir att ta SM-guld.

18-åriga Frida Knutsson siktar på att ta en plats i landsvägs-VM i Qatar nästa år, och med bland andra förra årets vinnare av Cykelvasan, Johan Landström, vill laget vinna både Cykelvasan och långsloppscupen i MTB.

”Hoppas fler ser”

– Vi lyssande på åkarna och de satte ihop laget, säger team manager Jonas Mattsson till SVT Sport.

Han tror att män och kvinnor och cyklister från olika discipliner och skeden i karriären kan lära av varandra. De kommer att samarbeta som ett lag både på landsvägs- och MTB-tävlingar.

– Vi vill göra en långsiktig satsning och ge fler talanger en möjlighet att ta sig ut, säger han.

– Vi kommer att ha ett gediget tävlingsprogram, och om vi visar att det går bra att ha ett mixat lag så hoppas vi att fler ser att det fungerar.

Med i laget finns också OS-cyklisten Isabelle Söderberg, som fick lägga ner sin proffskarriär på landsväg på grund av sviterna efter en otäck krasch 2013. Hon kommer mest att åka MTB och bancykling, och bidrar med sin rutin från proffsvärld och mästerskap till bland andra löftet Frida Knutsson.

”Betyder jättemycket”

Knutsson är en av de svenska talanger som skulle kunna ta över i proffsklungan efter OS-silvermedaljören Emma Johansson när världsstjärnan trappar ner efter nästa säsong. Innan dess hinner Knutsson tävla mot henne på SM nästa år.

– Det betyder jättemycket. Kan man vara med och utmana henne på något sätt så vet man att man är på väg någonstans, säger 18-åringen.

Hon gillar upplägget med både damer och herrar.

– Jag tycker att det är jättebra. Jag som är damcyklist ser fördelar med det. Herrarna får mer uppmärksamhet, och om vi kan hänga på där är det bra. Men också att träna med dem, man lär sig alltid någonting, säger hon.

Laget

Visa

Emma Ahlstrand
Jonas Ahlstrand
Emil Gabrils
Frida Knutsson
Johan Landström
Jesper Larsson
Hanna Laxholm
Ove Nilsson
Christofer Stevenson
Isabelle Söderberg
Erik Wallén

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer