Längsta etappen halverad – efter protester från cyklisterna

Uppdaterad
Publicerad

I dag avklarades den 19:e etappen i Giro d'Italia – men först efter protester.

Cyklisterna vägrade nämligen att utöka sträckan från 253 kilometer till 258.

Eter protesterna halverades nästan sträckan i stället.

I går meddelade arrangören att etapp 19, den längsta i Giro d'Italia, skulle utökas med fem kilometer på grund av en bro som kollapsat. Etappen, som i vanliga fall är 253 kilometer lång, skulle därmed bli totalt 258 kilometer.

Men det gick inte cyklisterna med på.

”Jag är väldigt upprörd”

Vid starten i dag protesterade cyklisterna mot den utökade sträckan med anledning av den tuffa 18:e etappen, samt långa transporter och förflyttningar med bilar och bussar uppåt och neråt i bergen.

Det slutade med att starten flyttades fram 134 kilometer till Abbiategrasso.

Tävlingsledaren Mauro Vegni är kritisk till hur situationen löstes.

– Jag är väldigt upprörd. Det kan bli samtal till advokater efter det här, för det här var respektlöst mot loppet och mot människorna som ville titta, säger han enligt cyclingnews.com och tillägger:

– Jag tror att cyklisternas beteende kommer att få konsekvenser.

Kelderman leder fortfarande

Tjecken Josef Cherny vann etappen som efter den framflyttade starten blev 124 kilometer lång. Nederländaren Wilco Kelderman behåller dock den rosa ledartröja.

På söndag går Giro d'Italia i mål i Millano.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.