Lisa Nordén. Foto: BildbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

Lisa Nordén lägger ner cykelsatsningen: ”Andra förutsättningar”

Uppdaterad
Publicerad

OS-silvermedaljören Lisa Nordén var sugen på att byta sport.
Men bristande intresse från cykelstallen har fått henne att tänka om.
Nu blir det istället en fortsatt triathlonsatsning.
– Jag har lärt mig jättejättemycket, säger hon.

Lisa Nordén vann i somras cykel-SM, och blev uttagen till VM i England där hon slutade på 14:e plats i tempot.

Hon talade därerefter om att helt byta sport, och göra en helhjärtad satsning på cykelsporten.

Kan cykla SM

Men så blir det inte.

– Jag kommer fortsätta att köra triathlon, men cykel i den mån det går – som tempo-SM och kanske något internationellt tempo, säger OS-silvermedaljören från 2012 till SVT Sport.

Anledningarna är två:

1. Sverige får bara skicka en cyklist till OS i Tokyo nästa sommar, och det lär av allt att döma bli Emilia Fahlin, som så sent som förra året blev fyra i VM:s linjelopp.

2. Hon har inte lyckats få något proffsstall att satsa på henne.

– Cykel är ganska annorlunda från hur triathlon är, och det har jag insett mer och mer ju mer jag cyklat. Cykel är en lagsport, det krävs ett lag. Man kan inte komma själv och anmäla sig till en World Tour-tävling eller större lopp, utan du måste ha den här lagstrukturen bakom, och du måste vara en lagspelare i den rollen du har i ett lag, säger Nordén.

Få platser att slåss om

Cykelsporten håller just nu på med ett stort förändringsarbete på damsidan, där de har infört krav på exempelvis löner och ledare vilket gjort att flera lag lagts ner eller slagits ihop med andra lag. Det gör att det finns färre platser att slåss om för cyklisterna, och flera etablerade proffscyklister står just nu utan lag. 34-åriga Nordén, som är i princip utan erfarenhet från cykelsporten på denna nivå, har därmed haft ett svårt förhandlingsläge.

– Även om jag har en stor motor så behöver jag nog ganska mycket tid för att hitta rätt i damklungan och behöver nog något år för att samla erfarenhet. Så det vore ju en jättechansning och investering av något lag, och det var inget lag som nappade på det när vi hörde oss för.

Hur känns det att det inte blev något mer, du låter lite besviken?

– Det har varit jättespännande och kul att efter en karriär i en sport få testa en annan sport. Det är extremt nyttigt, både som människa och idrottare. Jag har lärt mig jättejättemycket. Det hade varit en häftig grej att få köra ett par år och bara cykla, det är en lyx för mig att inte behöva gå till simhallen klockan sex på morgonen och springa och träna 30 timmar i veckan, utan bara cykla och fokusera på det.

– Det hade varit jättespännande. Men jag är inte beredd att göra det till vilket pris som helst. Utan det hade bara varit om det hade varit under de förutsättningar som matchar de förutsättningar jag har inom triatlon.

Hoppas på triatlon-OS

Nordén, som har två triathlon-tävlingar kvar i år, väljer alltså därför att satsa vidare på triatlon-sporten. Efter flera år med skadebekymmer har hon dock inte någon möjlighet att kvala in till OS nästa sommar den ”vanliga” vägen, utan tvingas hoppas på att Sverige skickar ett lag till mixed-stafett-kvalet i Peking i maj, där tre nationer kan kvala in – och därmed även få en plats i den individuella tävlingen.

– Vi får se vad förbundet säger, det är helt upp till dem – om de tycker att det är värt att satsa på. Men jag kan inte tänka mig annat än att de kommer frösöka ett skicka ett lag för att försöka ta den chansen och möjligheten, säger hon.

ARKIV: Här vinner Lisa Nordén SM-guld (14 augusti 2019)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer