Tobias Foss skrällde och blev trea på den första etappen av Giro d'Italia. Foto: Bildbyrån

Norsk ex-skidskytt på pallen i giropremiären

Uppdaterad
Publicerad

Norrmannen Tobias Foss skrällde med att ta sig upp på pallen när Giro d'Italia inleddes i Turin med en individuell flack tempoetapp över 8,6 km. Han började sin karriär som skidskytt men bytte till cykel eftersom han sköt för dåligt.

– Jag är väldigt nöjd med loppet och om det blir en bra placering är det en bonus, sade Foss, som kunde räkna in en tredjeplats, från ledarstolen till Eurosport innan alla åkare hade nått målet i Turin.

– Om jag inte hade skjutit så dåligt så kanske jag fortfarande hade hållit på med skidskytte, har Foss tidigare sagt.

Vinnaren lyssnade på publikens jubel

När sedan stallkamraten i Jumbo Visma, Eduardo Affini, skar mållinjen tre sekunder snabbare på 8.57 gjorde Foss tummen upp och log bakom munskyddet.

Segern gick till hemmaåkaren, tempovärldsmästaren Filippo Ganna, som vann de tre tempoetapperna när girot avgjordes i höstas.

– Jag började med en liten radio men jag kunde inte höra någonting så jag bestämde mig för att trycka på allt som gick och lyssna på publiken efter banan. När de jublade för mig visste jag att det gick fort. Det var så jag tog den här härliga segern, säger Ganna enligt Cyclingnews.

Klassikern har målgång i Milano den 30 maj.

Så körs årets Giro d'Italia (extern länk).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.