Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tobias Foss vann ett överraskande VM-guld i cykel. Foto: TT Nyhetsbyrån

Norske Tobias Foss tog skrällartat guld i cykel-VM

Uppdaterad
Publicerad

Filippo Ganna jagade sitt tredje raka VM-guld.

Men italienarens svit i cykel-VM sprack.

I stället blev det ett skrällartat tempoguld till norske Tobias Foss.

– Det känns som att jag befinner mig i någon slags dröm, sade en till synes chockad Foss strax efter att guldet var klart.

När 25-årige Tobias Foss, som aldrig vunnit ett stort internationellt lopp på seniornivå före VM, gick i mål hade han avverkat de 34,2 kilometerna i australiska Wollongong på 40 minuter och 2,78 sekunder.

– Vilket lopp han gör, utbrast SVT Sports expert Thomas Löfkvist.

Regerande mästaren blev sjua

Ungefär en kvart senare hade de två största hoten, schweizaren Stefan Küng och Belgiens Remco Evenepoel gått i mål på sämre tider. När den regerande mästaren Filippo Ganna strax därefter gått i mål på sjunde plats stod det senare helt klart: Tobias Foss var en smått sensationell världsmästare.

– Det känns som att jag befinner mig i någon slags dröm. Det är... Jag förstår det inte, det är så otroligt. Jag hade varit nöjd med topp tio, sade han i den officiella segerintervjun.

– När jag kom hit hade jag bra självförtroende och formen var bra. Men det här är mer än jag någonsin hade kunnat drömma om. Jag ska försöka njuta av det, men först tror jag att jag måste inse att det har hänt.

Evenpoel tog brons direkt efter Vueltan

Remco Evenepoel vann Grand Tour-loppet Vueltan, Spanien runt, för bara en vecka sedan, den förste belgiske cyklist som lyckats vinna ett av de tre största etapploppen sedan 1978.

– Jag gjorde ett stabilt lopp men i slutändan var det två andra killar som var starkare. Jag gav verkligen allt och det finns en viss besvikelse eftersom det var så små avstånd men det var inget jag kunde göra åt det, säger Evenepoel till sitt klubblagsstall Quick-Step Alpha Vinyl.

Inga svenskar deltog.

Resultat

herrar, tidstempo (34,2 km)

1) Tobias Foss, Norge, 40.02, 2) Stefan Küng, Schweiz, +0.03, 3) Remco Evenepoel, Belgien, +0.09, 4) Ethan Hayter, Storbritannien, +0.40, 5) Stefan Bissegger, Schweiz, +0.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.