Proffscyklist påkörd och bortrövad under träningspass

Uppdaterad
Publicerad

Den österrikiska proffscyklisten Nathalie Birli, 27, råkade ut för ett drama som hämtat ur den värsta skräckfilmen. Under tisdagen blev hon medvetet påkörd av en psyksjuk man, nedslagen och sedan bortrövad till en stuga i bergen.

– Helt plötsligt körde en röd bil på mig. Jag ramlade och bröt armen. En man gick ur, slog mig i huvudet med en käpp, tejpade fast mig och satte mig bak. Då hade jag varit avsvimmad ett tag. När jag vaknade var jag naken och fastbunden till en stol, säger hon till Krone.

Efter upprepade kränkningar lyckades Birli förhandla sig loss och kunde lämna stugan efter runt sju timmar.

– Jag föreslog att ”vi kallar det en olycka, om du släpper mig”. Jag fick klä på mig och han gick med mig till dörren, säger Birli som direkt ringde sin pojkvän.

Våldsmannen kunde gripas med hjälp av cykeldatorn

Nu befinner hon sig på sjukhuset i Graz där hon tackar för stödet och alla som sökte efter henne. Hon fick en fraktur i handen och har huvudvärk.

– Tusen tack till alla som letade efter mig i går. Men ni kunde omöjligt ha hittat mig. Jag blev överfallen, slagen och kidnappad. Han tog med mig till ett litet hus vid en avlägsen väg, precis som i en dålig film, säger 27-åringen som kör för stallet Vitalogic Astrokalb Radunion.

Den psyksjuke mannen, som är välkänd av polisen, kunde gripas  med hjälp av Birlis cykeldator. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.