Guld smakar gott. Foto: Bildbyrån

OS-guld för Jenny Rissveds

Uppdaterad
Publicerad

Debutanten Jenny Rissveds gjorde sitt livs lopp och vann OS-guldet i mountainbike i överlägsen stil – trots kedjeproblem. Svenskan ryckte på sista varvet och kunde göra highfives med publiken på upploppet.

Jenny Rissveds gör sitt första OS och var yngst i startfältet. Trots att kedjan hoppade av i ett av de tuffaste partierna kom hon snabbt tillbaka och låg med i medaljstriden hela loppet. Polska Maja Wloszczowska och Rissveds hade länge sällskap av Jolanda Neff, Schweiz, under det nästan 30 kilometer långa lopp över stock och sten.

Den kuperade och tekniskt krävande banan sög dock krafterna ur cyklisterna, en efter en. Neff tappade kontakten med tätduon under fjärde varvet och i början av sjätte och sista varvet var det Wloszczowskas tur att släppa när Rissveds satte in guldrycket – polskan hade ingen chans att svara.

OS i Rio de Janeiro 2016

Firade på upploppet

22-åringen lyckades hålla undan och kunde fira guldet med publiken längs upploppsrakan. Wloszczowska körde in på silverplats, 37 sekunder bakom. Ner till bronsmedaljören Catharine Pendrel, Kanada, var marginalen 1.26.

– Det är sjukt, stötvis känner jag bara ”shit vad coolt”. Jag kan inte riktigt fatta vad som hänt i dag. Det är ett bra race och allt klaffade, det var kontrollerat, säger Rissveds till SVT Sport.

Taktiken inför sista varvet blev att försöka rycka. Under loppet försökte hon att kolla på vilka partier polskan tappade och var hon körde bra.

– Jag hade kollat lite under loppets gång var jag kör bra och var konkurrenterna gör det. I första klättringen kände jag att jag hade bättre flyt än de andra och tänkte att där kan jag få en lucka.

Vurpade i onsdags

Uppladdningen inför OS har inte varit problemfri för svenskan som i början av augusti avbröt OS-genrepet i London med känningar i baksida lår. Hon svarade bra på behandlingen men i onsdags drabbades hon av problem på nytt när hon vurpande på träning och tvingades sy tio stygn.

Hade du vågat drömma om det här?

– Nej, det har varit en dröm att bara komma till OS. Den drömmen gick i uppfyllelse och inte kunde jag tro att det skulle gå så här bra.

Tidigare i år blev Rissveds U23-världsmästare och i juli vann hon sin första världscuptävling på seniornivå.

– Jag är inte så rutinerad, yngst i startfältet, så jag är glad över att jag kunde hålla ihop det och behålla taktiken.

Fakta: Jenny Rissveds

Född: 6 juni 1994.

Bor: Falun.

Klubb: Falu CK och Scott-Odlo MTB Racing Team.

Tränare: Anders Ljungberg.

Längd: 165 cm.

Vikt: 55 kg.

Internationella meriter: EM-guld 2013, fyra i VM 2014, fyra i EM 2014, tvåa i världscupen 2014 och trea 2013, vinnare av fyra deltävlingar i världscupen, världsmästare i U23 2016.

Aktuell: OS-debutant och enda svensk i lördagens mountainbike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet