Rissveds i topp – i världens tuffaste tävling

Bike Hub/TT Nyhetsbyrån
Foto: Bike Hub/TT Nyhetsbyrån

Världens tuffaste mountainbike-tävling Cape Epic inleddes idag i Sydafrika.
En totalt utpumpad Jenny Rissveds vann den första etappen - och OS-guldmedaljören såg så trött ut att ett sjukvårdsteam rusade fram för att ge första hjälpen vid målgången.

Efter en enklare prolog på 26 kilometer i söndags, drog Cape Epic igång på allvar på måndagen.

691 kilometers cykling, med en klättring på 15 400 meter väntar cyklisterna som valt att ställa upp i det som sägs vara världens tuffaste mountainbie-tävling.

I den mixade klassen kör OS-guldmedaljören Jenny Rissveds, tillsammans med sin stallchef Thomas Frischknecht. Och efter den första etappen på 101 kilometer och 2300 meters klättring, gick duon i mål sju sekunder före tvåorna.

Men det slet rejält på den svenska OS-mästaren.

– Det var grymt tufft, säger Rissveds enligt ett pressmeddelande.

Efter målgången kastades sig svenskan i skuggan, och såg så utmattad ut att ett sjukvårdsteam kastade sig fram för att komma till undsättning.

– Jag var tvungen att förklara för dom att allt var okej. Jag var bara riktigt trött och behövde ligga i skuggan för att ta igen mig, säger hon.

Även i damklassen är det svenskt i topp. Där leder Jennie Stenerhag ihop med Ester Suss, Schweiz, nästan nio minuter före tvåorna.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.