Sagan spurtvann – blev historisk med tredje raka guldet

Uppdaterad
Publicerad

Efter 270 km avgjordes linjeloppet i VM i Bergen med en dramatisk spurt. Favoriten, slovaken Peter Sagan, hade en våldsam kamp med hemmaåkaren Alexander Kristoff och vann med en dryg decimeter och tog sitt tredje raka VM-guld. Med det skrev han in sig i historieböckerna.

– Det är otroligt. Men jag är ledsen över att ha slagit en hemmaåkare inför all publik. Det här är något jag värdesätter högt. Man kan inte förutse vad som ska hända i en sådan här spurt, säger Sagan i SVT:s sändning.

Han tillägnar segern åt en för tidigt bortgången cyklist och sin fru.

– Jag dedikerar segern till Michele Scarponi som skulle fyllt år i morgon, säger Sagan om italienaren som blev påkörd av en lastbil under en träningsrunda i april och omkom.

Ingen cyklist har tidigare vunnit tre linjelopp på raken. Australiern Michael Matthews tog bronset en bit bakom den dramatiska guldduellen.

Sagan gömde sig i den stora klungan men klev fram när det skulle avgöras inför täta åskådarled i Bergens stadskärna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.