Julian Alaphilippes upplockande av drickaflaskan 17 km före målet kostade honom den gula ledartröjan. Foto: TT

Flaskan kostade honom ledartröjan

Uppdaterad
Publicerad

Den stora dramatiken uppstod efter dagens femte etapp av Tour de France. En stund efter målgången tilldelades totalledaren Julian Alaphillipe 20 sekunders tidstillägg efter att ha tagit en flaska 17 km före målet – gränsen går vid 20. Därmed blev fransmannen av med den gula ledartröjan.

Ledartröjan kommer på den sjätte etappen att sitta på britten Adam Yates.

– Om jag ska vara ärlig var det inte på det här sättet som jag ville ta över ledartröjan, säger Yates till BBC.

Alaphilippe åkte ner på 16:e plats totalt.

Belgisk etappseger

Wout van Aert åkte taktiskt och vann klungspurten. Belgaren hittade luckan på upploppet och vann knappt före Cees Bol. 

– Det var inga utbrytningar eller högt tempo. Jag är så glad över att jag fick tillåtelse från stallet att gå för det, säger van Aert iförd munskydd i Eurosports sändning kort efter målgången.

Korsade mållinjen i 67 km/timmen

Belgaren var offensiv och syntes mest av alla under gårdagens tuffa bergsetapp och visade mångsidighet genom att vinna dagens flacka etapp över 183 km mellan Gap och Privas på slätten nordväst om Nice.

– Jag återhämtade mig bra från gårdagen och formen är bra. Nu ska jag åka för laget, säger van Aert som korsade mållinjen svagt uppför i 67 kilometer i timmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.