Giulio Ciccone kör sitt första Tour de France. I dag fick italienaren för första gången köra i den gula ledartröjan. Foto: TT.

Utbrytarduo loss i 218 km – infångad med 12 km kvar

Uppdaterad
Publicerad

När Tour de France-fältet vinkades iväg på den sjätte etappen, den längsta i årets upplaga med 230 km, i Belfort stack Stephane Rossetto och Yoann Offredo ifrån direkt. Utbrytarna blev infångade av den stora vargflocken till klunga med blott 12 km kvar till målet.

Då hade duon pressat på i sin ensamhet i nästan sex timmar och uppmuntrat varandra i 218 km på flacka vägar. De fick med sig lite prispengar och bergspriser och rejält med tv-tid. 

– Jag kände mig fräsch och det är helt okej att Offredo fick priset som mest offensive cyklist, han körde mer än mig, säger Rossetto med ett leende.

Slutspurten blev intensiv. Efter målfoto vann Dylan Groenewegen före Caleb Ewan. Det skilde någon eller några centimeter i mål, knappt skönjbart med blotta ögat.

Kraftigt överskriden segertid

– Stallet jobbade så hårt för mig och jag kunde ta segern, vilket var skönt, säger Groenewegen, som kraschade svårt under första etappen och på lagtempot under den andra etappen, till Eurosport.  

Det var länge en återhämtningsetapp, bakom utbrytarduon, till klungspurten efter gårdagens kraftprov i bergen. En hård vind bidrog också till att hålla nere farten. Men med ett par mil kvar började det att spricka upp i klungan efter att några cyklister börjat stöta. Men det blev bara tillfällig oro. Hela fältet var med in till spurten i Chalon sur Saone efter 230 km.

Den förväntade segrartiden på etappen överskreds kraftigt. Inga förändringar skedde sammanlagt utan Giulio Ciccone behåller den gula ledartröjan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.