Tour de France 2019. Foto: TT

Tour de France kan avgöras utan åskådare

Uppdaterad
Publicerad

När de flesta stora sportevenemang kastat in handduken jobbar Tour de France ännu för ett genomförande.

– Ett förslag är att genomföra det utan åskådare, säger den franska idrottsministern Roxana Maracineanu.

Cykelklassikern är tänkt att avgöras 27 juni till 19 juli och skulle ha föregått OS i Tokyo, som sköts upp ett år i tisdags på grund av coronapandemin.

Loppet är en stor folkfest som kan locka upp till en miljon åskådare vissa etapper, även om siffrorna får tas med en nypa salt.

Men den franska idrottsministern Roxana Maracineanu framhåller tv-sändningarna, som dagligen pågår i många timmar som det bärande elementet för tävlingen.

– Den ekonomiska modellen för Tour de France är inte baserad på biljettförsäljning utan på tv-rättigheter, säger Maracineanu till franska radiokanalen France Bleu.

Förslaget: Tvåveckorstävling

Även om Giro d'Italia, som skulle körts i maj, ställts in föreslår det internationella cykelförbundets, UCI, ordförande Brian Cookson att Grand Tour-tävlingarna, där även Tour de France och Vuelta a Espana (augusti/september) ingår ska köras som tvåveckorstävlingar, istället för tre. Cookson föreslår i det scenariot att Tour de France ska avgöras när OS skulle gått i månadsskiftet juli/augusti.

”Touren är ett fundament inom idrottsvärlden. Det är för tidigt att bestämma något. Det finns en tid för allting. Just nu har vi en viktigare kamp. Låt oss samla alla krafter för att bestiga det berget innan vi tar oss an nästa utmaning”, twittrar Maracineanu.

En annan aspekt är att åkarna ofta åker tätt packade i en klunga på runt 180 cyklister.

Loppet har körts sedan 1903 och bara ställts in i samband med Första och Andra världskriget.

KLIPP: Veckan när Corona lamslog idrotts-Sverige (15 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.