Egan Bernal vann förra årets Tour de France. Foto: TT

Tour de France nya plan: September

Uppdaterad
Publicerad

Tour de France har fått flytta fram tävlingen ännu en gång. Efter att president Emmanuel Macron höll ett tal till nationen om att hålla nere folksamlingar till åtminstone juli är den nya planen att köra klassikern i september.

29 augusti till 20 september är den nya planen. Det meddelar internationella cykelförbundet.

Beskedet kom dagen efter att Frankrikes president Emmanuel Macron förlängde det nationella utegångsförbudet. Arrangören hade för avsikt att vänta med besked till 15 maj men presidentens tal förändrade läget.

Touren har att förhålla sig till coronapandemins utveckling och den belgiske stjärnan Thomas De Gendt, 33, tror inte på några mer tävlingar i år.

– Jag kan inte tro att viruset helt plötsligt skulle försvinna och att allt bara skulle bli normalt. Idrotten är nog det sista att ta hänsyn till just nu. Jag tror att Paris – Nice (8 – 15 mars) blev det sista loppet 2020, säger De Gendt, som har två etappsegrar i Tour de France, till VTM News.

Ställa in eller flytta på tävlingen

Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner sade på tisdagen till fransk radio att arrangören har att välja mellan att ställa in eller flytta tävlingen.

– Det är upp till arrangören att analysera möjligheten att genomföra och flytta tävlingen, sade Castaner.

Starten var tänkt att ske den 27 juni men nu verkar cykelklassikern i stället inledas den 29 augusti. Målgången på Champs-Élysées i huvudstaden Paris sker den 20 september.

Om datumet står fast innebär det att touren delvis går under samma tid som VM i Schweiz. Arrangörerna av Grand Tour-tävlingarna har gett touren företräde och Vuelta a Espana och Giro d'Italia kommer att köras efteråt under hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer