Daniel Adams Ray vid Vätternrundan i somras. Foto: TT.

Trafikverket stoppar SM på cykel

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har avslagit Svenska Cykelförbundets begäran om att arrangera SM på landsväg i Malungs kommun runt midsommarhelgen 2020.

– Trafikverkets interna tillämpning av regelverket hotar landsvägscykel som motionsform, säger Leif Karlsson, generalsekreterare på Svenska Cykelförbundet.

Under 2019 har Trafikverket haft en tuffare tillämpning av sina egna riktlinjer för cykeltävlingar på allmän väg, vilket slagit hårt mot landets arrangörer. Följden är att ett flertal arrangörer fått avslag att arrangera cykellopp på det allmänna vägnätet. Avslagen gäller både motionslopp och större cykelarrangemang i hela landet.

Trafikverket uppger i sitt besked att den aktuella sträckan av väg 66, där fyra kilometer av den tänkta varvbanan under SM var tänkt att gå, är skyddsklassad, vilket innebär höga trafikflöden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer