Lag Giant-Alpecin frontalkolliderade med en bil i Alicante. Foto: Foto: Team Giant-Alpecin

Tränaren om olyckan: ”Overkligt”

Uppdaterad
Publicerad

Sju cyklister på väg hem, en bil som dyker upp på fel sida vägen. Svenske tränaren Mattias Reck kom fram till platsen ett par minuter efter att en grupp av hans cyklister frontalkrockat. ”Det var overkligt”, säger Reck till SVT Sport.

Giant-Alpecins tränare Mattias Reck är ansvarig för träningslägret i Alicante där bland andra svenske 21-åringen Fredrik Ludvigsson och tyske världsstjärnan John Degenkolb krockade med en bil på lördagseftermiddagen.

– Det kan man ju räkna ut att när man krockar med en bil och sex åker till sjukhus så är det ganska chockerande. Men alla har faktiskt klarat sig bra under omständigheterna, säger Reck.

– Nu försöker man vara tillhands för alla, både de som kraschade men de andra också. Vi försöker ta hand om varandra så mycket man kan. Det är en väldigt emotionell stämning i hela laget.

Det var lägrets första dag och cyklisterna åkte hem till hotellet i grupper efter träningen, berättar Reck. Han själv kom fram i följebilen kanske två minuter efter olyckan.

Laget rapporterar svenskens skadeläge som ”skrubbsår och blåmärken över hela kroppen”.

Det trots att Ludvigsson, som Reck berättar, låg längst fram i gruppen när de mötte bilen.

– Medan de låg där och ambulansen var där där vill man gärna prata med dem, och Fredrik och jag pratade om vad som hade hänt. Han sade ungefär att bilen bara kom över, och det gick inte att väja. Den åkte bara rakt in i dem. De var verkligen ute på höger sida och bilen var helt fel.

– Jag såg bilen där den stod på höger sida, helt demolerad.

Samma uppgifter, att bilen körde på fel sida, har uppgetts av spansk räddningstjänst.

Men trots smällen var ingen av åkarna medvetslös när Reck kom fram.

– Alla cyklisterna kunde du prata med, alla var vid medvetande. Fredde var mer att ”herregud, det är inte sant”. Det var overkligt. På en sekund kommer du ut i en sväng och så har du en bil i fejset. Det gick att prata med alla, och alla var väldigt chockade.

Degenkolb har själv berättat på Facebook att han har fått stygn på sitt lår, sin arm och sin läpp, och att läkare på lördagsnatten ska försöka sätta tillbaka hans vänstra pekfinger, som nästan rivits av helt.

– Det är faktiskt en tredjedel av hela gruppen här som var med i kraschen. Man ser på Twitter att alla möjliga undrar vad som har hänt. Det blir nästan en chock för hela cykelvärlden, säger Reck.

Några cyklister i laget är och tävlar i Tour Down Under i Australien, bland andra Fredriks storebror Tobias Ludvigsson. Alla andra är på lägret i Spanien. 18 åkare plus tre gästcyklister.

– Det här är någonting som kommer att påverka laget under lång tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer