Matthias Wengelin, till vänster och Emil Lindgren är förhandsfavoriterna som väntas göra upp om segern i Cykelvasan. Foto: SVT

Upplagt för duell i rekordstor Cykelvasa

Uppdaterad
Publicerad

Den historiskt första vinnaren av Cykelvasan mot mannen med 35 SM-guld men ingen seger i Cykelvasan. I år är det upplagt för en duell mellan Matthias Wengelin och Emil Lindgren, 32, ända in på mållinjen.

– Attack är bästa försvar och jag kommer köra med allt som finns, säger Emil Lindgren till SVT Sport.

TV: Här hittar du det stjärntäta magasinet med det hetaste inför Cykelvasan 2017

Cykelvasan fortsätter att växa och till den nionde upplagan av tävlingen har 23 000 cykelentusiaster anmält sig. Fjolårets rekordnotering på 22 000 deltagare är därmed slagen och till Cykelvasan 90, loppet som går hela den traditionsenliga vägen från Sälen till Mora, är taket på 13 000 deltagare som vanligt fyllt sedan länge. Nytt för i år är sträckningen är mer likt Vasaloppet på skidor än någonsin.

Mer likt skidloppet

– Det känns fantastiskt att för första gången kunna erbjuda cyklisterna en bilfri resa från Sälen till Mora, säger Vasaloppets arenachef Anders Holmberg til SVT Sport.

I år är det på herrsidan upplagt för en rafflande duell mellan 29-årige Matthias Wengelin, som vann den första Cykelvasan 2009, och Sveriges mest meriterade mountainbike-cyklist Emil Lindgren, 32.

Stämningen är lite spänd mellan de båda kombattanterna efter att Lindgren besegrat Wengelin på mållinjedrama dubbelt upp, både i mountainbike-SM och Finnmarksturen.

Het duell

– Tidigare år har jag varit runt och tävlat mycket internationellt, men i år går både jag och mitt team in för detta 100 procent. Så det skulle inte förvåna mig om vi tar samtliga topp tre placeringar, säger Lindgren till SVT Sport i inför-magasinet.

Dagen innan Cykelvasan 90, Sveriges mest prestigefyllda mountainbikelopp, fick dock Lindgren svar på tal från Wengelin som tog hem Cykelvasa-genrepet när han var först i mål vid sprinttävlingen i Sälen.

– Det här är mer en boost för huvudet och en skön genomkörare, att väcka kroppen lite. Även om jag är trött nu så finns krafter inför i morgon, säger Wengelin till SVT Sport.

Precis som i fjol kommer dameliten att vara först ut av alla i spåret och trampar i väg redan 07:30, 45 minuter innan herreliten.

Går för tredje raka

Efter två raka segrar är 42-åriga Jennie Stenerhag, 42, en av de stora förhandsfavoriterna och hon siktar på sin tredje raka Cykelvasa-seger.

– Det var härligt att vi ifjol för första gången fick en värdig tävling och att en kvinna för första gången var först över mållinjen i Mora. Formen känns bra och chansen för en tredje raka seger finns, säger Stenerhag till SVT Sport.

Andra namn att hålla koll på är 32-åriga Hildegunn Gjertrud Hovdenak, vinnare 2014 och tvåa 2015, samt fjolårstvåan Ida Jansson, 19, som ses som en av Sveriges kommande stora stjärnor inom mountainbike.

SVT sänder ett 45 minuter långt sammandrag från Cykelvasan 2017 på söndag 18.15 i SVT1.

Hålltider cykelvasan

07.30: Dameliten

08.15: Herreliten

08:30: Motionsstart

13.00: Prisceremoni

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.