Foto: TT Nyhetsbyrån

Vogel: ”Jag kommer att hitta andra mål i livet”

Publicerad

Bara för någon vecka sedan stod det klart att hon aldrig kommer att kunna gå igen efter kraschen i somras. I dag mötte OS-guldmedaljören i bancykling, Kristina Vogel, en samlad presskår för att tala ut om sin situation.
– Jag vet att jag aldrig kommer att gå igen. Kanske kommer jag att vinna min 12:e guldmedalj någon annanstans, sa Vogel när hon igår gjorde sitt första offentliga framträdande, sittandes i en rullstol.

Kristina Vogel är en av världens bästa bancyklister med elva VM-titlar och två OS-guld på meritlistan. Nu tvingas hon lägga ned sin karriär efter att ha förlamats av en svår krasch.
I London 2012 tog Kristina Vogel OS-guld i lagsprinten. 2016 blev det ännu ett OS-guld, den här gången i Brasilien. Hon har också 11 VM-guld i bancykel på meritlistan.

– Situationen är som den är, konstaterade Vogel när hon fick frågan om hon tycker synd om sig själv.

– Jag kommer att hitta andra mål i livet. Att trilla är en del av cyklingen. Jag kunde ha dött, jag hade tur, sa Vogel på den klinik där hon behandlats i Berlin.

Under ett träningspass den 26:e juni kraschade den 27-åriga tyskan svårt och flögs till universitetssjukhuset i Berlin. Hon kolliderade med en annan cyklist och ådrog sig allvarliga skador på ryggraden.

”En 180 graders vändning”

Till en början misstänkten Vogel ha livshotande skador, men senare kunde hennes tillstånd förklaras som stabilt. Den slutgiltiga domen för den dubbla OS-guldmedaljören blev att ryggradsskadorna har förlamat tyskan.

– Jag är ingen maskin. Det har funnits stunder när jag har behövt tvinga mig att få ur mig tårarna eftersom jag inte är någon som gråtit mycket, sa Vogel om tiden efter beskedet.

– Det är stor ändring i livet, en 180 graders vändning. Men här är jag på två hjul eller på fyra hjul. Jag behöver inte gömma mig, jag vill kunna vara  självständig, förklarar Vogel hur hon ser på nuet och framtiden.

Nu kommer Vogel kunna åka hem till sin bostad i Erfurt för första gångens sedan kraschen.

– Jag ser fram emot att sova i min egen säng, laga min egen mat, känna mina egna väggar runt mig och vara ensam med min partner, sa Vogel.

– Jag vill börja om med mitt liv och slippa att behöva hjälp utifrån så mycket det går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer