Simon Yates klarade av att behålla totalledningen trots punkteringar. Foto: TT.

Yates säkrade segern i Spanien runt

Uppdaterad
Publicerad

Den näst sista etappen av Spanien runt på cykel blev tuff. Enrique Mas vann den korta och bergiga etappen men totalledaren Simon Yates blev trea och kommer nu att vinna ”Vueltan”.

Spanien runt har varit tuffare än vanligt, och när etapp 19 och 20 (av de 21) var extremt taggiga kom avgörandet i treveckorsloppet sent. Och britten Simon Yates höll undan.

Lördagens korta etapp i och omkring Andorra i Pyrenéerna var tuff med flera stigningar, men inte lika tuff som fredagens, då Simon Yates mer eller mindre avgjorde tävlingen.

Britten Simon Yates som haft en knapp ledning de senaste veckan gjorde en vågad, och lyckad satsning med en mil kvar av fredagens etapp. Han satsade allt på ett kort, jagade ensam ikapp täten i den tuffaste backen, gick ifrån och kom till sist tvåa i mål – och drygade ut ledningen från 25 sekunder till 1.38 minuter.

I normala fall hade man ansett att hela etapptävlingen var avgjord, men eftersom lördagens näst sista etapp var extremt taggig, med flera tuffa klättringar fanns det utrymme för Yates att göra bort sig.

Men med hjälp av sin tvillingbror Adam i laget kunde Simon Yates kontrollera etappen och till sist också utmana om etappsegern då han på egen hand jagade ikapp utbrytarna i sista stigningen.

Colombianerna Nairo Quintana och Miguel Angel Lopez gjorde varsitt ryck, men till sist var det Lopez och spanjorerna Mas Enrique (som lär bli totaltvåa) som krigade om etappsegern.

Simon Yates leder med 1.46 före Enric Mas och 2.04 före Lopez inför defileringen in till Madrid i morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.