KRÖNIKA: Dags att slå dansken – och skriva ny historia

Uppdaterad
Publicerad

I mars 2008 bevakade jag handbollsdamerna för första gången. Det var i Leipzig och laget skrev historia när man tog sig till OS för första gången någonsin. Nu, nästan 10 år senare, är vi tillbaka i Arena Leipzig. Och det är dags att skriva ny historia.

Sverige har aldrig varit i semifinal i ett globalt mästerskap på damsidan, inte i VM, inte i OS. Vid seger ikväll mot rivalen Danmark skrivs historia, och laget tar ett lika stort kliv som de gjorde för nästan exakt tio år sedan på samma plats.

Det var våren 2008. Sverige hade lite turligt fått en kvalplats till OS då sjätteplatsen från hemma-EM 2006 med en rejäl portion flyt visade sig räcka för att få en av de europeiska kvotplatserna. Jag skulle kommentera OS-handbollen i Peking senare samma år och fick äran att tillsammans med Staffan Lindeborg och Magnus Grahn bevaka detta kval på plats.

Handbolls-VM

Klev in i finrummet

Det började med en knapp förlust mot hemmanationen Tyskland där Leipzig-ikonen Grit Jurack ledde sitt lag till en OS-plats. Den andra matchen i kvalet var mot Kuba och blev en skrattmatch, utklassningsseger. Allt skulle därför avgöras i avslutningen mot Kroatien, som var stora favoriter i matchen.

Men Sverige med en ung Johanna Ahlm i spetsen vann matchen. Linnea Torstensons skott direkt efter frikast ur nästan omöjlig vinkel till 23-21 var en magisk prestation. Tina Flognmans tårar efteråt så fina. Titta på referatet i arkivinslaget här och minns tillbaka till när detta landslag tog sig in i finrummet.

Den ordnade OS-platsen i Leipzig blev startskottet på eran då Sverige är att räkna med i de globala mästerskapen. Innan 2008 hade Sverige endast kvalat in till fem av totalt 26 spelade VM och OS. Sedan 2008 har man varit i fyra av fem VM, och tre av tre OS.

Nytt historiskt kliv?

30 mars 2008 i Leipzig blev en game changer för svensk damhandboll.

Frågan är om 12 december 2017 blir dagen då laget tar nästa historiska kliv?

Danmark är bra. Danmark är damhandbollens mecka. Ligan är den sett till bredd bästa i världen (finns enstaka topplag i andra länder som är bättre), den har störst medial bevakning och flest spelare på hög nivå. Ligan är även den sjunde bäst avlönade damligan i världen oavsett sport, en damhandbollsspelare i Danmark tjänar i snitt nästan tre gånger så mycket som en damallsvensk fotbollsspelare (nr 10 på listan) och mångdubbelt mer än en vanlig SHE-spelare.

Chans till revansch

Men det danska och svenska landslaget är jämna. Inte minst för att 13 av de 16 landslagsspelarna gått vidare i sina karriärer för spel just i Danmark. I träningsmatcherna inför VM vann lagen varsin match.

Under pågående VM svajade båda lagen till under gruppspelet. Men båda har kommit starkt på slutet och vann sina åttondelsfinaler övertygande. Sverige mot Slovenien, Danmark mot hemmanationen Tyskland.

Sverige har även revansch att utkräva. I VM för två år sedan var det ett ovisst möte inför åttondelen i Herning. Men påhejade av 12 000 rödklädda körde de danska tjejerna över Sverige. Besvikelsen hos Gulldén, Roberts, Hagman och gänget efteråt var monumental.

Så här såg vårt inslag i Sportnytt ut dagen efter.

”Dags att slå dansken”

Majoriteten av Sveriges lag ikväll var med där i Herning för två år sedan. De vill ha revansch. De vill ta Sverige till VM-semifinal för första gången någonsin. 17.30 i Arena Leipzig smäller det, att det är just där känns bra, för där har svenska handbollsdamerna skrivit historia förr... Det är dags att slå dansken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet