SVT Sports expert Frida Östberg.

Frida Östberg: ”Det är oprofessionellt skött”

Uppdaterad
Publicerad

Tränartrion Maria Bergkvist, Joakim Blomqvist och Johan Norberg har fått sparken av Umeå IK. Ett beslut som fattades utan spelarnas vetskap. ”Skrämmande hur man jobbar som förening. Det är oprofessionellt”, säger SVT Sports expert Frida Östberg.

Svag ekonomi och uteblivna resultat är anledningen till att Umeå IK väljer att sparka samtliga tränare i ledarstaben.

– Jag förstår inte vem som ska ersätta som är ett billigare alternativ. Jag kan inte se den kopplingen. Trion har en otrolig kompetens, bra kemi sinsemellan och de starka spelarprofilerna står bakom dem, säger SVT Sports expert Frida Östberg, som själv spelade för klubben under många år.

Styrelsen fattade beslutet utan spelarnas vetskap vilket har fått åtta av lagets spelare att gå ut med ett offentligt meddelande.

– Det är skrämmande hur man jobbar som förening. Det är oprofessionellt skött. När stommen man bygger laget kring står bakom tränarna vet jag inte vad som hänt för att man ska visa ut dem.

Umeå IK ligger näst sist i damallsvenskan och hara bara två vinster så här långt i seriespelet.

– De har ekonomiska bekymmer, men många viktiga spelare har dragits med skador. Det är först nu när de har kommit tillbaka, som man kan se en förändring. De två senaste matcherna har de spelar bra.

Tror du att det kan bli en spelarflykt?

– Tror absolut att en risk finns, kanske främst en spelare som Lina Hurtig som varit aktuell för andra klubbar. En sådan spelare kan tänka om, om det är så att hon stannat i en klubb på grund av tränarkonceptet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.