Foto: Bildbyrån

Hammarby krossar publikrekordet i damallsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Hammarbys damer har spelat alla sina hemmamatcher i år på Kanalplan, men nu laddas det för Tele2 Arena och derby mot AIK. Mer än 16 000 biljetter är sålda redan på förhand, och det 13 år gamla publikrekordet (Linköping, 9 413 åskådare) för damallsvenskan kommer att slås med råge.

– Jag är inte förvånad eftersom det handlar om Bajen, men det är väldigt kul och det är klart att man är stolt, säger Hammarbys Emilia Larsson till SVT Sport.

Hammarby är nykomlingar i damallsvenskan, men också en klassisk publikmagnet som vill vara ett draglok åt damfotbollen, och inte minst skapa ekonomiska förutsättningar för ett starkare Hammarby dam på sikt. Laget ligger just nu femma i serien och har sju poäng upp till tredjeplatsen, som skulle innebära kval till Champions League.

– Det är ju ett ekorrhjul att få in mycket publik, intäkter och sponsorer vilket kan generera bra sportsliga investeringar, säger Johan Lager som är sportchef för Hammarbys damer.

Skral form på derbylagen

Hammarby släpper in många mål, men gör också många: landslagsspelaren Madelen Janogy är trea i skytteligan med åtta fullträffar, medan Emilia Larsson har satt sju. Men Hammarby har bara vunnit en av de sex senaste matcherna, medan derbymotståndarna AIK ligger näst sist.

Så frågan inför publikmatchen är om produkten Hammarby mot AIK kommer att svara upp mot efterfrågan.

– Det är en klart att det är en press, vi har pratat om det internt i gruppen och vi hanterar det på ett bra sätt allihopa, säger Emilia Larsson.

Vad tror du att publikrekordet kan betyda för damfotbollen?

– Väldigt mycket, jag tror att det pratas om den här matchen i nästan hela Sverige.

Derbyt sänds i morgon söndag i SVT1 och SVT Play, med start klockan 14.45.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.