Foto: SVT Sport

Trotsade skoliosen – elitsatsar i två sporter

Uppdaterad
Publicerad
Många som har fått sjukdomen skolios får rådet att ta det lugnt med träning. Men Lee Winroth gjorde tvärtom – nu är hon elitmässig i två sporter.
– De trodde inte att jag skulle kunna spela fotboll som en vanlig person, säger Lee Winroth, som spelar i damallsvenskan med Kvarnsveden – och dessutom är ungdomsvärldsrekordhållare i marklyft.

Lee Winroth är bara 18 år men har redan nått långt mot alla odds, trots att hon för sex år sen fick domen skolios – alltså sned ryggrad – och helt andra råd än att elitidrotta. I stället valde hon styrketräningen.

– Det var räddningen för att jag skulle kunna fortsätta, säger hon.

Världsrekord på 190 kilo

Lee Winroth går samhällslinjen med fotbollsinriktning, så när hon lämnar Hagagymnasiet i Borlänge har hon oftast hunnit träna ett pass. Då är det dags för styrketräning.

Hennes världsrekord i marklyft är på 190 kilo, men nu kör hon ”bara” 180 kilo på träning, eftersom fotbollssäsongen är nära. Av samma anledning avstod hon nyligen junior-EM i styrkelyft.

– Styrketräningen i sig har jag aldrig haft ett mål med om jag ska vara helt ärlig, säger 18-åringen, som alltså ändå har ett världsrekord men betraktar fotbollen som sin förstasport.

Möter Rosengård i premiären

Kvarnsveden som blev nia i serien i fjol möter Rosengård borta i första matchen och senare samma Rosengård i semifinal i svenska cupen. Lee Winroth är oftast yttermittfältare och fick i fjol som 17-åring sällan spela från start, men hoppas på mer i år. Tre träningspass per dag skulle kunna bidra.

– Vi är lite av underdogs, så det är bara att köra på och göra det bästa av situationen. Jag tror att älskar man det man gör kan det inte bli fel, säger den minst sagt energirika tonåringen om livsfilosofin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer