Piteå rycker i guldstriden

Piteå gör ett litet ryck i damallsvenskan.

Bortasegern mot Djurgården med 1–0 innebär att det norrbottniska laget toppar tabellen, tre poäng före Rosengård med fyra omgångar kvar.

I och med Göteborgs förlust mot Hammarby hade Piteå chansen att rycka ifrån åtminstone en av toppkonkurrenterna i bortamötet med Djurgården. Den chansen tog man och segern gör att Piteå nu är fyra poäng före Göteborg och tre före Rosengård.

Sett till både tabell och spel, åtminstone i den första halvleken mot Djurgården, så ser det onekligen lovande ut för norrbottningarna.

Det syntes direkt att det var ett guldjagande lag som kommit ner till Stockholm stadion. Under de första 20 minuterna var det spel på en planhalva – och Djurgården tilläts inte ha ett enda kontrollerat anfall.

Men trots bollinnehavet och starka anfallare i framför allt Madelen Janogy som höll i bollen högt upp i banan så dröjde det till de riktigt farliga målchanserna kom.

Pedersen med bra frispark

Efter 17 minuter spelade Janogy fram till Selina Henriksson som kom med fart, men sköt bollen i målburen. Några minuter senare kom dock utdelningen.

Vänsterbacken June Pedersen, med sin vassa vänsterfot, fick ett strålande frisparksläge utanför straffområdet. Bollen seglade in i mål – möjligen via Piteås mittback Emelie Lövgrens huvud. Lövgren noterades för målet i protokollet, men det var svårt att se på reprisbilderna om hon verkligen var på den.

En bra frispark var det hur som helst – och 1–0 till gästande Piteå.

Målvakten skadad

Direkt efter målet fick Djurgården upp farten och kom upp till Piteås mål genom framför allt bra spel av snabba Julia Spetsmark. Men Piteå stod i vanlig ordning stabilt bakåt och avstyrde oroligheterna som kom då och då. Det var en underhållande avslutning av den andra halvleken med många chanser åt båda hållen och Andrea Norheim hade ett par bra skottlägen som hon bommade för Piteå.

Mindre roligt var det dock när Djurgårdsmålvakten Gudbjörg Gunnarsdottír skadade sig i en duell med Norheim och tvingades kliva av planen.

I den andra halvleken sprack himlen upp och solen värmde de 575 personerna i publiken som nog hade frusit en hel del i den första halvleken. Djurgårdsspelarna såg också ut att ha blivit varmare i kläderna – de spelade med mer självförtroende och skapade längre anfall.

Hemmalaget var riktigt nära en kvittering i slutsekunderna, men Piteå stod emot och fixade till slut segern.